Rechtbank Brugge: Agnes Bruyninckx vrijgesproken van verkoop van 150 ton rot vlees

Redactie KW

De correctionele rechtbank van Brugge heeft Agnes Bruyninckx vrijgesproken. De zakenvrouw, sinds 2004 tevens Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang, werd ervan verdacht 150 ton rot vlees te hebben verkocht aan Duitse pitazaken. De rechter oordeelde dat haar bedrijf geen schuld trof in deze zaak.

Agnes Bruyninckx-Vandenhoudt issamen met haar man eigenaar van de firma Madigro uit Brugge. Het bedrijf kwam in september 2007 in het nieuws als spil in een fraudezaak rond 150 ton rot vlees uit Duitsland. Een groot deel van het bedorven vlees, dat verwerkt werd in pita, werd volgens het Duitse weekblad Stern doorverkocht aan Madigro, dat het op zijn beurt doorverkocht aan een Duitse leveranciers aan talloze pitazaken in Berlijn. De rechter oordeelde nu dat het bedrijf geen schuld trof.

In het kader van het gerechtelijk onderzoek vroeg het parket van Brugge vorig jaar om haar parlementaire onschendbaarheid op te heffen. “Ik ben enorm opgelucht”, verklaarde ze na de uitspraak. “Ook al heb ik altijd in de vrijspraak geloofd, toch ben ik opgelucht dat de zaak na vijf jaar eindelijk van de baan is.”

Bruyninckx begrijpt niet dat de zaak zo lang heeft kunnen aanslepen. “In Duitsland heeft men al een proces gevoerd over deze zaak. Toen heeft een man bekend dat hij onze etiketten heeft veranderd en het vlees verkocht aan pitazaken. Wij leveren goederen voor dierlijke consumptie. De man die de etiketten heeft veranderd, kende ons zelfs niet”, aldus Bruyninckx.

De voorbije periode was heel zwaar. “Je wordt van heel veel beschuldigd, zonder je te kunnen verdedigen. Ook tijdens mijn ondervragingen werd ik beschouwd als een crimineel. Daarbij komt nog dat ook mijn parlementaire onschendbaarheid publiekelijk is opgeheven. Daarom hoop ik die, opnieuw tijdens een plenaire zitting, terug te krijgen. Dat is wel het minste dat men kan doen.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier