Reacties na de aanstelling van Jozef De Kesel als aartsbisschop

Jozef De Kesel © BELGA
Redactie KW

De Brugse bisschop Jozef De Kesel is de nieuwe aartsbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Dat is vrijdag bevestigd op een persconferentie.

Geert Bourgeois (minister-president van Vlaanderen)

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft monseigneur Jozef De Kesel vrijdag gefeliciteerd met zijn aanstelling tot aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Bourgeois wenst de bisschop van Brugge “een sterk en moderniserend mandaat” toe, met “een actieve rol voor de Katholieke Kerk in onze pluralistische samenleving”. Minister-president Bourgeois spreekt in een persmededeling ook de hoop uit dat De Kesel als nieuwe aartsbisschop verder werk zal maken van de levensbeschouwelijke dialoog, onder andere op basis van de Verklaring van de Vlaamse overheid en de godsdiensten en levensbeschouwingen van 2014.

Wouter Beke (voorzitter CD&V)

“Een ervaren man die dicht bij de mensen staat, met visie over de rol van de Kerk in de moderne samenleving”. Zo heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke vrijdag op Twitter gereageerd op de aanstelling van Jozef De Kesel tot aartsbisschop.

Luc Vanmaercke (Kerk & Leven)

Luc Vanmaercke, de hoofdredacteur van Kerk & Leven, het weekblad van de Vlaamse katholieke kerkgemeenschap, is niet verrast door de keuze voor mgr. Jozef De Kesel tot aartsbisschop van Brussel-Mechelen. “Met mgr. De Kesel is gekozen voor de man in pole-positie. Ook zes jaar geleden werd zijn naam al genoemd voor de opvolging van kardinaal Danneels”. Kort na de officiële voorstelling toonde Luc Vanmaercke zich erg ingenomen door de sterke indruk die de nieuwe aartsbisschop naliet tijdens de persconferentie voor zijn aanstelling. “Daarin heeft hij duidelijke standpunten geformuleerd, met een realistisch standpunt over de Kerk en haar rol in onze samenleving. De Kerk moet niet proberen terug te grijpen naar verleden. Er is de scheiding tussen kerk en staat, maar er is geen scheiding tussen kerk en maatschappij, liet hij hij duidelijk verstaan.”

Bart De Wever (voorzitter N-VA)

N-VA-voorzitter Bart De Wever is ervan overtuigd dat de katholieke kerk onder leiding van monseigneur Jozef De Kesel de dialoog tussen de godsdiensten zal bevorderen. “Dat is vandaag, op een ogenblik van hevige spanningen en conflicten, werkelijk noodzakelijk”, zo reageert hij op de aanstelling van de nieuwe aartsbisschop.

Lieven Boeve, Katholiek Onderwijs Vlaanderen

Lieven Boeve, directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, reageert verheugd op de keuze van mgr. Jozef De Kesel als nieuwe aartsbisschop van Mechelen-Brussel. “Hij is een bedachtzaam man, die op een nieuwe manier het gezicht van de Kerk kan zijn in een veranderde, pluriforme samenleving”, zegt Boeve in een reactie op de aanstelling. “Dat mgr. De Kesel een theoloog is, pleziert mij bijzonder”, aldus Lieven Boeve, zelf ook theoloog. “Hij was één van de eerste denkers hoe de Kerk een rol kan blijven spelen in onze samenleving. Destijds als bisschop in Brussel heeft hij, zoals in onze katholieke dialoogscholen, ook gewerkt aan christelijk geloof en het zoeken naar zingeving en geloof in een pluriforme cultuur.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier