Raveel en Claus in kerkje van Vinkem

Redactie KW

In het kerkje van Vinkem bij Veurne is sinds kort Genesis van Roger Raveel en Hugo Claus te zien. In 1969 hebben de schilder en de dichter samen een bundel met gedichten en lithografieën samengesteld. Met Genesis, het oorspronkelijke scheppingsverhaal uit de bijbel, tonen Raveel en Claus hun kijk op kunst. Van Roland Jooris, die de eerste conservator van het Raveelmuseum was, is er doorheen Vinkem ook een gedichtenroute.

Roger Raveel is negentig en dichter Roland Jooris 75 en dat was voor Opbouwwerk IJzerstreek de aanleiding om hun werk en dat van Claus naar het kerkje van Vinkem te brengen. Raveel, Jooris en Claus deelden een zelfde artistiek denken. “Het gaat om drie mensen die samengewerkt hebben en die elkaar beïnvloedden”, zegt Marc Segher van Opbouwwerk Ijzerstreek. “De gedichten van Claus zijn aangepast aan de nieuwe visie van Raveel. Je vindt het terug in de gedichten van Roland Jooris. De nieuwe visie. Ze zetten zich af tegen het expressionisme”.

Ook met de Cobra-beweging werd afgerekend. Raveel maakt eind de jaren zestig ook, zoals in de Pop-art, gebruik van grafische technieken zoals linosneden en zeefdruk. In de Genesis-reeks over het scheppingsverhaal gaat het om kleurenlitho’s met telkens een gedicht van Hugo Claus.

Dichter Roland Jooris voerde het woord van een groep kunstenaars rond de nieuwe visie. Hij is ook de eerste conservator van het Raveelmuseum. Van hem hangt doorheen Vinkem poëzie. De tentoonstelling in het kerkje van Vinkem bij Beauvoorde is elke namiddag te zien en dat tot 11 september. (KV)

Meer nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier