Rampenexperts komen samen

Redactie KW

In de Floreal Club in Blankenberge vindt vandaag het negende, tweejaarlijkse symposium medisch rampenmanagement plaats. Er zijn meer dan 800 experts aanwezig. Ze buigen zich onder meer over risicoanalyse en nieuwe methodieken om tot een adequate hulpverlening te komen.

Onder de experts bevindt zich personeel van gemeenten, brandweer, politie en vrijwilligers van het Rode Kruis. Naast het symposium vindt ook een beurs plaats met veiligheids- en preventiemateriaal.

Directeur-generaal Jaak Raes van het Crisis- en Coördinatiecentrum van de FOD Binnenlandse Zaken gaf vanmorgen toelichting bij het nieuwe Glimmer-systeem. Dat systeem moet gemeenten en steden helpen bij het opmaken van een risicoanalyse en het afstemmen van hun rampenplannen daarop. “Bij rampen wordt vooral aan bedrijven gedacht, maar ervaring leert dat ook elders risico’s bestaan”, zegt Erwin Vande Capelle, provinciemanager van het Rode Kruis West-Vlaanderen. “Via Glimmer worden alle potentiële gevaren bekeken aan de hand van een aantal criteria en analyse. Het gaat bijvoorbeeld om benzinestations, opslagplaatsen van chemische stoffen buiten bedrijven en pijpleidingen. Uit het systeem kan ook afgeleid worden welke middelen een gemeente bezit en welke uit de naburige regio moeten worden gehaald.”

West-Vlaams provinciegouverneur Paul Breyne opende het symposium. Andere thema’s die worden aangehaald zijn onder meer de economisch verantwoorde inzet van medische hulpmiddelen bij preventieve hulpacties, de mogelijke voorbereiding op terrorisme in België en de invloed van de klimaatverandering op de rampenhulpverlening. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier