Raf Christiaens wordt al 2 jaar verdacht van schijnhuwelijk

Redactie KW

Raf Christiaens (56) wordt sinds twee jaar beschuldigd een schijnhuwelijk te hebben aangegaan met een Filipijnse vrouw. Intussen heeft het koppel een dochtertje en is Raf door het avontuur depressief en invalide verklaard.

De 56-jarige Raf Christiaens is getrouwd met de Filipijnse Lotje en heeft een dochtertje Lore van vijf maanden oud. Raf was vroeger technisch directeur van de afdeling elektriciteit in een studiebureau, maar is intussen invalide verklaard. Hij is lid en webmaster van vzw Kindia, die zich inzet voor straatkinderen in India. Raf leerde zijn vrouw Lotje kennen in 2010. Lotje is de zus van de vrouw van een toenmalige goed vriend. “We waren stapelverliefd. Na mijn verblijf vroeg ik haar of ze een huwelijk wou overwegen. Lotje stemde in en in oktober 2010 ging ik naar het stadhuis in Kortrijk om het huwelijk aan te vragen.”

Vriend als ‘tussenpersoon’

“Kort daarna werd ik op het politiebureau geroepen waar ik heel eerlijk op alle vragen antwoordde. Dat was blijkbaar een verkeerde inschatting, want al mijn verklaringen werden tegen ons gebruikt. De meest ondenkbare redenen werden aangehaald om te bewijzen dat we een schijnhuwelijk planden. Zo werd mijn vriend onder meer beschuldigd een ‘tussenpersoon’ te zijn, maar wie leert zijn vrouw niet via vrienden kennen?”

“Hopen dat het goed komt”

Met korte tussenperiodes verblijft Raf sinds een jaar in de geboortestreek van zijn vrouw. “Onze dochter Lore werd geboren op 3 april, ze is een zon van een kindje en ze werd op 5 augustus gedoopt. Tijdens mijn laatste verblijf in Kortrijk ging ik naar het stadhuis om mijn dochter te erkennen, maar dat was niet mogelijk omdat ons huwelijk niet erkend is door België, alhoewel we de toelating van de ambassade kregen. De burgemeester van Kortrijk doet er alles aan om ons te helpen, maar blijkbaar heeft het gerecht het laatste woord. Samen met mijn advocaat zijn we nu op zoek naar de beste oplossing. We blijven hopen dat het ooit in orde komt.”

(ED)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, edities Het Kortrijks Handelsblad en De Weekbode De Leie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier