Radioactiviteit gemeten op Japanse container in haven Zeebrugge

Redactie KW

In de haven van Zeebrugge werd dinsdag een beperkte verhoogde straling gemeten op een container afkomstig uit Japan. Dat bevestigt het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) dinsdagavond in een mededeling.

De besmette container maakte deel uit van een partij van zes containers die zich bevonden op een schip dat op 16 maart vertrokken is vanuit de Japanse havenstad Yokohama. De containers werden in Maleisië overgeladen op een ander schip dat op zich geen Japanse havens heeft aangedaan, meldt het FANC.

“De besmetting betreft een verhoogde waarde van 137-Cesium en werd enkel aan de buitenkant van de container geconstateerd. De inhoud van de container (een aantal graafmachines) bleek niet besmet te zijn. De vastgestelde contaminatie van de container levert een verhoging van het achtergrondniveau op van minder dan 0,1 microsievert per uur in contact met de container. Dit is de screeningwaarde die eerder door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle werd vastgelegd”, luidt het.

Andere containers niet besmet

De andere containers uit hetzelfde lot bleken niet besmet. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle volgt samen met de bevoegde overheden de verdere evolutie van nabij op en benadrukt dat er momenteel geen gevaar bestaat, noch voor de werknemers, de bevolking of de omgeving. Woensdag vinden voorts bijkomende metingen plaats in de haven van Zeebrugge.

(BELGA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, en vanaf 18u00 in het nieuws op Focus.

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier