Radio Gemini tijdelijk terug in de ether

Redactie KW

Tien dagen lang kan je in de regio Kortrijk opnieuw luisteren naar de legendarische radiozender Gemini. Het station was razend populair in de jaren 80 en keert nu dus heel even terug onder de naam ‘Gemini 2011’. Heel wat bekende stemmen van weleer nemen opnieuw plaats achter de microfoon, en dat vanuit een tijdelijke studio in Bissegem.

Klokslag 12 uur vanmiddag ging de verdwenen Kortrijkse radiozender Gemini 2011 in de ether. Gemini was één van de eerste lokale radiozenders 10 dagen lang kunnen radiofanaten luisteren naar de radiostemmen en de programma’s van vroeger, en dat op 92,2 FM en via internet.

Radio Gemini begon eind 1979 uit te zenden vanuit het Waalse Herseaux bij Moeskroen. Na enkele omzwervingen over de taalgrens kreeg Gemini in 1982, toen vrije radio’s werden erkend, zijn vaste stek in de Hallen van Kortrijk. De zender was in geen tijd razend populair in Zuid-West-Vlaanderen.

Radio Gemini telde op zijn hoogtepunt wel 150 medewerkers. Voor velen was de radio een springplank naar een professionele mediacarrière. Al is in 30 jaar radiogeschiedenis natuurlijk heel wat veranderd. De platendraaiers, bandopnemers en casseterecorders zijn verdwenen.

Eén van de hoogtepunten bij Gemini 2011 wordt een debat over het Kortrijkse radiolandschap nu woensdag. De tijdelijke zender kan je nog beluisteren tot eind deze maand.

(LD)

Meer vanavond in het WTV-nieuws, vanaf 18u.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier