Raadkamer Brugge : Somalische piraten blijven in de cel

© Foto : Belga
Redactie KW

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van een Somalische piratenleider en zijn kompaan met een maand verlengd.

Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de kaping van de Belgische steenstorter Pompeï in 2009. Het duo werd met een list over een fictief filmproject in de val gelokt. Hun advocaten gaan in de beroep tegen de beslissing. Mohamed Abdi Hassan werd gezien als de leider van de piraten die tal van schepen kaapten voor de kust van Somalië. Hij zou daarbij voor honderden miljoenen aan losgeld verdiend hebben. Het federaal parket vervolgt hem voor de kaping van de Pompeï, een schip van baggerbedrijf Jan De Nul. Verklaringen van de stuurman en van andere piraten zouden in zijn richting wijzen.

Diplomatiek onschendbaar

De advocaten van de Somaliërs argumenteren dat hun cliënten diplomatiek onschendbaar zijn, en ontkennen bovendien elke betrokkenheid. “We hadden gevraagd om bepaalde documenten daarover aan het dossier toe te voegen, maar dat is niet gebeurd”, aldus Yen Buytaert, advocaat van Abdi Hassan. In het dossier zitten ook twee verschillende internationale aanhoudingsmandaten voor de piratenleider. Enkel het eerste werd effectief betekend. “Wat is het nut dan van een tweede aanhoudingsmandaat? “, vraagt de advocaat zich af. “Dat moet toch zeker onderzocht worden.”

Ook de advocaten van Mohamed M.A. vroegen de vrijlating van hun cliënt. Ze hekelen de manier waarop het onderzoek is gevoerd. “Mijn cliënt heeft een politieke functie in zijn thuisland en is zelfs Amerikaans staatsburger”, zegt meester Thomas Gillis. “Er is geen bewijs tegen hem, en zelfs geen begin van een bewijs.”

De verdediging gaat in beroep waardoor de Gentse KI zich binnen twee weken over de zaak zal buigen. Tot die tijd blijven de verdachten in de cel.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier