Raad van State verwerpt beroep projectontwikkelaars tegen Middelkerke

Redactie KW

In 2008 keurde de Middelkerkse gemeenteraad een nieuwe stedenbouwkundige regeling goed die de trend naar steeds kleinere appartementen en het bouwen van appartementen in het hinterland moest tegengaan. De federatie van projectontwikkelaars en een projectontwikkelaar gingen tegen deze beslissing in beroep bij de Raad van State, maar halen nu bakzeil.

De Middelkerkse gemeenteraad legde onder meer oppervlaktenormen vast bij het bouwen van nieuwe appartementen en maakte hierbij een onderscheid tussen de toeristische en niet-toeristische zone. In de toeristische zone moest de gemiddelde oppervlakte van alle appartementen samen 40m² bedragen, met een minimum van 30m² per afzonderlijk appartement, waar dit buiten de toeristische zone respectievelijk 60m² en 40m² was. Bovendien werd ook voorzien dat de deelgemeenten in het hinterland (Leffinge, Slijpe, Wilserke, Sint-Pieters-Kapelle, Schore en Mannekensvere) geen nieuwe appartementen gebouwd konden worden.

Beroep

De projectontwikkelaars vonden dergelijke regeling strijdig met het decreet inzake ruimtelijke ordening (DRO) en motiveerden hun beroep inhoudelijk door te stellen dat de indeling in een toeristische en een niet-toeristische zone en de bijhorende oppervlaktenormen niet noodzakelijk bijdragen tot een hogere woonkwaliteit. De Raad van State ziet hier geen probleem in en volgt het standpunt van de gemeente.

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier