Raad van State schorst plannen voor nieuw Brugs voetbalstadion

Redactie KW

VIDEO UPDATE – De Raad van State schorst twee deelgebieden in de afbakening van het regionaal stedelijk gebied Brugge. Dat betekent dat de plannen voor een Clubstadion én voor een bedrijvenzone in de spie tussen de twee spoorlijnen in Sint-Pieters terug naar af zijn.

In haar arrest volgt de Raad van State het advies van de auditeur. Meer nog : het arrest is nog straffer. De Vlaamse Regering krijgt een fikse veeg uit de pan. Bij de keuze van de site van een nieuw voetbalstadion had de Vlaamse Regering een vergelijking moeten maken tussen diverse locaties inzake gevolgen voor mens en milieu.

Die keuze moest zo vroeg mogelijk in de besluitvorming gedaan worden, zodat de motieven van die keuze konden beoordeeld worden tijdens het openbaar onderzoek. Er werd tekort geschoten in de verplichting om daadwerkelijk rekening te houden met de conclusies van het milieu-effecten rapport.

Heel opmerkelijk is dat ook de ‘spie’ uit het regionaal stedelijk gebied gelicht wordt. De reden ? Als deze zone nu vastgelegd wordt als bedrijfsruimte, komt de latere keuze voor eventueel een voetbalstadion op die plek in het gedrang…

Reactie Club

Club Brugge heeft kennis genomen van de uitspraak van de Raad van State. “De uitspraak lag binnen de lijnen van de verwachtingen omdat de Raad van State meestal het advies van de adviseur volgt. Club Brugge wacht nu op de communicatie van de Vlaamse en stedelijke overheid om te bekijken welke mogelijkheden er zijn in dit dossier” zegt Wim De Meyer, communicatie- en pr manager van Club Brugge.

Reactie Zedelgem

Het gemeentebestuur van Zedelgem is tevreden met de schorsing. “We zijn gelukkig dat niet alleen het gebied Chartreuse maar ook De Spie in de schorsing werd opgenomen. Het is alvast een duidelijke vingerwijzing naar de Vlaamse Overheid die volgens ons voor de slechtst mogelijke locatie had gekozen. Er is nog geen vernietigingsarrest, maar ik kan mij moeilijk voorstellen dat de Raad van State nog een andere beslissing zal nemen in de toekomst” meent de Zedelgemse schepen Patrick Arnou.

Reactie Brugge

De Brugse burgemeester is dan weer niet gelukkig met de schorsing . “De zone rond de Sint-Pietersplas was voorzien voor 80 hectare industriegrond, ook de 20 hectare aan de Spie, vlakbij de Expresweg en de toekomstige A11 snelweg. Deze laatste locatie heb ik nog voorgesteld op de Task Force bij Minister Van Mechelen. Het voorstel werd toen weggelachen. Nu mogen beide zones met industriegrond niet aangesneden worden om de latere keuze voor de locatie van het voetbalstadion niet te beïnvloeden” zegt de Brugse burgemeester. Hij wijst er op dat de Vlaamse Overheid nooit voldoende de alternatieven voor Chartreuse heeft bestudeerd.

Raad van State schorst plannen voor nieuw Brugs voetbalstadion

Bekijk hier de reportage

(SVK)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Brugsch Handelsblad). En vanavond in het journaal van FOCUS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier