Raad van State geeft Menen gelijk in bouwdossier rusthuis

Redactie KW

Het politiek geladen bouwdossier van de Christelijke Integrale Gezondheids- en Bejaardenzorgen Huize Ter Walle voor 32 serviceflats in Menen, neemt bij de Raad van State een nieuwe wending. Burgemeester Bossuyt van Menen krijgt in deze zaak over de hele lijn gelijk. Hij wordt ook vrijgepleit van schriftvervalsing.

De auditeur bij de Raad van State adviseert dat het beroep, dat Stad Menen tegen de bouwvergunning bij toenmalig minister Van Mechelen aantekende, gegrond is. Bovendien verklaart de auditeur de beslissing van de gemeenteraad van 29 juni 2009, waarbij de raad afstand deed van de procedure bij de Raad van State, onwettig. Met deze adviezen komen de bouwwerken weer op de helling te staan. Als de adviezen zo goed als zeker wordt doorgetrokken tot in het arrest dient de werf te worden stilgelegd en wordt in principe teruggekeerd tot de toestand zonder vergunning.

Eindeloze discussie

Het stadsbestuur van Menen raakte de voorbije jaren in een haast eindeloze juridische discussie over het dossier verwikkeld. Volgens burgemeester Gilbert Bossuyt (SP.A) is het het schepencollege van meetaf aan om te doen geweest om het dossier en de bouwvergunning in een sluitend wettelijk kader te gieten. Het politieke spel zat op de wagen toen in september 2008 de vergunning werd afgeleverd door de deputatie niettegenstaande het bindend negatief advies van de gewestelijke stedenbouwkundig ambtenaar en het Meense schepencollege. In een later stadium trok Menen naar de Raad van State om de vergunning nietig te verklaren. Voor de burgemeester is de zienswijze van de auditeur ook van persoonlijk belang. De burgemeester gaat immers over de hele lijn vrijuit. Een gemeenteraadslid had de burgemeester in deze zaak beschuldigd van schriftvervalsing, een ander gemeenteraadslid diende eveneens klacht in omdat hij de geldigheid van een beslissing van het schepencollege in twijfel trok.

(JPT)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode De Leie)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier