Purperslak duikt weer op aan Belgische kust

© foto : Natuurpunt.be
Redactie KW

De Purperslak, een slakje van enkele centimeters dat in de kustwateren leeft en mosselen eet, is voor het eerst sinds 1981 weer aangetroffen aan de Belgische kust. De slakkensoort verdween in de jaren zeventig omdat hij zich niet meer kon voortplanten. Dat meldt Natuurpunt.

De populatie Nucella lapillus kreeg de voortplantingsproblemen door een nieuwe verf tegen de aangroei van zeedieren op scheepsrompen. Die verf bevatte de stof tributyltin, die ervoor zorgde dat vrouwelijke dieren van de Purperslak mannelijke geslachtsorganen ontwikkelden. Daardoor werd de populatie steriel en verdween ze. Sinds de laatste waarneming, op 12 april 1981, werd de soort als uitgestorven beschouwd in België.

Zeebrugge

De verf met tributyltin werd in de loop der jaren echter verboden en moet sinds 2008 van alle scheepsrompen verwijderd zijn. De tributyltin-concentraties in het zeewater daalden en de populatie Purperslakken begon zich langzaam te herstellen aan de naburige kusten. Vorige week werd de Purperslak opnieuw aangetroffen op rotsblokken op het strand in Zeebrugge. Daar werden enkele tientallen levende Purperslakken en honderden eikapsels gevonden. “Vooral die eikapsels zijn verheugend, aangezien ze erop wijzen dat de soort er opnieuw in slaagt om zich voort te planten”, zegt Natuurpunt.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier