Psychiater over vrouwelijke pedofielen : “Dit taboe even doormaken”

Redactie KW

Dat er nu ook misbruik naar boven komt, waarbij de daders vrouwen zijn, is volgens Fides niet ongewoon. Fides is het centrum in Beernem waar seksueel delinquenten worden behandeld, zowel mannen als vrouwen. Alleen is het taboe rond vrouwelijke daders nog groot en is het beeld van de vrouw in de maatschappij anders dan dat van de man.

Nils Verbeeck is psychiater in het psychiatrisch centrum Sint-Amandus in Beernem. Bij Fides, waar seksueel delinquenten worden behandeld, volgen momenteel dertien mensen therapie. Momenteel alleen mannen, maar hier waren ook al vrouwelijke daders. Eén op vijf daders is een vrouw, blijkt uit onderzoek. Dat dit uitzonderlijk naar boven komt, ligt volgens de psychiater aan het grote taboe.

Taboe

“Als jongen zeggen dat je misbruikt bent door een man, is zwaar taboe, omdat dat gelinkt wordt aan homoseksualiteit,” zegt Verbeeck. “En als een jongen zegt dat hij door een vrouw is misbruikt, wordt maatschappelijk toch vaak gezegd: “hoe kan dat nu? Je laat je toch niet doen door een vrouw?”. Daar ligt nog een zwaarder taboe op dan dat het taboe er al was van meisjes die misbruikt werden. Het is iets wat we nu moeten doormaken, vrees ik.”

Een vrouw wordt ook niet snel in verband gebracht met pedofilie. “We hebben als maatschappij een andere manier van kijken daar naar. We gaan vrouwen veel vaker zien als slachtoffers en zien die veel minder als dader. Een moeder die met haar zoon in de badkamer komt zal veel gemakkelijker getolereerd worden, dan een vader die bij zijn dochter binnenkomt.”

Zelfde patroon bij mannen en vrouwen

Toch handelen vrouwen en mannen op dezelfde manier. “Ik denk dat het altijd een beetje hetzelfde patroon is. Het patroon van het slachtoffer isoleren. Ervoor zorgen dat ze een soort exclusiviteit krijgen, waardoor ze dan alleen kunnen zijn met die persoon en dan op verschillende wijze hun frustraties of seksuele driften uitwerken.”

Het taboe rond pedofilie, lijkt doorbroken, maar of het misbruik daarom afneemt, blijft een open vraag. “Ik denk dat het nu ook nog kan, maar ik denk dat het minder zal komen. Er is meer openheid en assertiviteit bij jongeren. Het is heel erg voor die slachtoffers, maar het grootst aantal slachtoffers is nog altijd bij de families.”

(sg)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier