Proviron legt productie biodiesel stil

Redactie KW

Proviron heeft de productie van biodiesel stilgelegd. Nochtans heeft het bedrijf een quotum toegewezen gekregen van de Belgische overheid. Maar ook de andere drie producenten (Bioro en Oleon in Gent, en Neochim in Feluy) overleven uitsluitend dankzij de export.

Eind maart vorig jaar vernam De Zeewacht al dat Proviron de productie van biodiesel af en toe ging stilleggen, omdat er te weinig afnemers zijn. Negen maanden later is de situatie nog niet verbeterd. Meer nog, de productie ligt al de hele winter stil.

Onze collega’s van Trends pakten deze week uit met het bericht dat de vier producenten van biodiesel in België – waaronder ook Proviron – uitsluitend overleven dankzij de export. Proviron heeft zelfs de productie van biodiesel stilgelegd, omdat de overheid treuzelt om koninklijke besluiten goed te keuren. „Onze productie ligt al de hele winter stil, en dat is inderdaad een gevolg van het feit dat we moeten wachten op de federale regering”, vertelt algemeen directeur Raf Jacxsens van Proviron.

Het is de bedoeling dat de Belgische biodieselproductie wordt gemengd met klassieke autodiesel, waardoor de CO2-uitstoot van wagens daalt. Ruim anderhalf jaar na de beoogde startdatum, ontbreken de nodige koninklijke besluiten nog steeds. Hierdoor wordt er in ons land amper bijgemengd. „We blijven hoopvol, maar tot nu toe heeft het lobbywerk van de Belgian Biodiesel Board – waarin de vier biodieselproducenten zich verenigd hebben – nog niets opgebracht… We blijven dus wachten en België loopt steeds meer achter op de rest van Europa…” Volgens de Europese doelstelling moet men in 2010 5 ,75 procent bijmenging halen, terwijl België in 2007 amper 1,15 procent haalde en in 2008 zelfs geen procent meer.

Het stilleggen van de biodieselproductie had bij Proviron nog geen gevolgen voor de tewerkstelling. „Tot nu toe hebben we ons personeel werk kunnen geven in andere units van het bedrijf, maar het spreekt voor zich dat deze situatie heel pijnlijk is. We hebben geen fabriek gebouwd om niet te draaien. We blijven dus hopen dat er op korte termijn een oplossing komt en zullen dan met alle plezier onze fabriek weer opstarten… Dat zal zelfs geen dag duren”, besluit Raf Jacxsens. (SRA/Belga)

Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht) van 30 januari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier