Provincieraad vreest dat vermindering aantal raadsleden tot ‘raad van steden’ leidt

Redactie KW

Op vraag van de Vlaamse Regering bracht de provincieraad van West-Vlaanderen advies uit over de voorgestelde wijzigingen aan de kiesdistricten. Met het oog op de provincieraadsverkiezingen van 2012 wil de Vlaamse Regering de grenzen van de kiesdistricten en de zetelverdeling aanpassen.

De provincieraad erkent de positieve gevolgen van de vergroting van de kiesdistricten maar vreest dat de vermindering van het aantal raadsleden het moeilijker zal maken voor kandidaten uit landelijke gemeenten om verkozen te raken. De provincieraad dreigt zo te evolueren naar een raad van steden. In West-Vlaanderen wil men het aantal kiesdistricten herleiden van 12 tot 7. In elk kiesdistrict moeten minstens 6 zetels te verkiezen zijn.

Tegelijk wordt in West-Vlaanderen het aantal provincieraadsleden van 84 naar 72 herleid. De hertekening van de provinciale kiesdistricten en de vermindering van het aantal provincieraadsleden kadert in de plannen van Vlaamse Regering met betrekking tot de interne staatshervorming.

(sv/ld)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier