Provincieraad geeft positief advies voor erkenning Waregemse moskee

Redactie KW

De West-Vlaamse provincieraad heeft een positief advies geformuleerd voor de erkenning van de islamitische geloofsgemeenschap ‘El Azhar’ in Waregem. Volgens de provincieraad was het dossier conform de zeven decretaal voorziene criteria. Toch werden twee opmerkingen geformuleerd. Het gemeentebestuur van Waregem formuleerde eerder al een negatief advies.

De erkenning van de islamitische geloofsgemeenschappen zorgde tijdens de vorige raad al voor discussie tussen meerderheid en minderheid en tussen de meerderheidspartijen sp.a en CD&V onderling. Het dossier Waregem werd daarom uitgesteld.

Tijdens de vergadering vanmiddag werd een positief advies geformuleerd maar met volgende opmerkingen: De imam, die nu enkel Frans en Arabisch spreekt, moet zich schikken naar het inburgeringsdecreet. Gezien het om de tweede moskee gaat op Waregems grondgebied, vraagt de provincieraad om bij de erkenning de regionale spreiding in overweging te nemen. Mocht de minister dus beslissen om maar twee van de drie kandidaten (ook Kortrijk en Oostende willen een erkenning) te erkennen, dan vraagt de provincieraad Waregem niet te erkennen.

Vlaams Belang en Open Vld stemden tegen. De andere fracties onderschreven het advies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier