Provincie zegt ‘nee’ tegen windmolens Passendale

Provincie weigert vergunning voor windmolens in Passendale. © Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Er komen geen windmolens in Passendale. Na het verzamelen van alle informatie en adviezen heeft de provincie de aanvraag getoetst aan verschillende criteria. Dat leidde tot de beslissing om de aanvraag tot vergunning van windmolens in Passendale te weigeren.

Het ingenieursbureau Tracetebel Engie diende eind juni dit jaar een aanvraag in bij de provincie voor het plaatsen van twee windmolens nabij Jonckvansteen Weverij NV. Dit bedrijf ligt op een terrein in Passendale, dat grenst aan Westrozebeke. Na de aanvraag volgde een openbaar onderzoek waarbij maar liefst 579 bezwaarschriften werden ontvangen.

Hinder voor omwonenden

De meeste bezwaren van de inwoners gaan over geluidshinder, slagschaduw, te dicht gelegen bij huizen en een frequent gebruikt fietspad. Inwoners die dichtbij de site wonen, richtten zelf het buurtcomité Frontwind op.

Na het openbaar onderzoek moest ook het gemeentebestuur haar advies verlenen. Het advies van de gemeente vloeit voort uit de milieuvisie. De gemeente promoot duurzame energie, bijvoorbeeld door premies te verlenen voor zonneboilers, maar stelt wel vast dat sommige nieuwe grootschalige technieken zoals windmolens bij burgers verzet oproepen en hinder kunnen veroorzaken. In het bijzonder zijn windmolens landschapsbepalend en een bron van veel hinder voor omwonenden,waardoor er bij de vergunningsprocedure altijd bezwaren worden ingediend.

Historisch landschap

De gemeente heeft op haar grondgebied unieke cultuurhistorische zichtassen in het landschap (oorlogserfgoed) die ze wil bewaren zonder belemmering, alsook de hoge ligging van de heuvelrug van Westrozebeke die door de provincie en buurgemeente Staden als aandachtspunt wordt beschouwd. Rekening houdend met de stedenbouwkundige richtlijnen, de impact van een dergelijk landschapselement en de mogelijke milieuhinder stelt de gemeente dan ook vast dat er eigenlijk geen geschikte plaatsen zijn binnen de gemeente om grote windmolens te zetten.

Windmolens die buiten de gemeentegrens vallen en toch nog hinderlijk kunnen zijn, vallen onder dezelfde visie. De gemeente Zonnebeke heeft reeds heel wat investeringen gedaan in projecten die de belangrijkheid van ons historisch landschap versterken. De inplanting van dergelijke grote structuren bovenop een heuvelrug wordt dan ook als bijzonder storend ervaren en past niet in de visie van de gemeente.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier