Provincie zal geen subsidie meer verlenen aan de rally van Ieper

© BELGA
Redactie KW

De subsidie die de provincie dit jaar verleende aan de rally van Ieper zal komend jaar niet meer worden herhaald. Dat antwoordde gedeputeerde Guido Decorte (CD&V) aan Gerda Schotte (Groen), die op de provincieraad een vraag stelde naar aanleiding van het recente dodelijke rally-ongeval in Moorslede.

“De rally van Ieper betekent voor ons als provincie geen meerwaarde”, zo motiveerde Decorte de beslissing. Gerda Schotte vroeg ook aan provinciegouverneur Decaluwé van heel streng toe te zien op de veiligheid. “De lijst van dodelijke slachtoffers tijdens autorally’s op de openbare weg is indrukwekkend”. De gouverneur antwoordde dat zijn bevoegdheid in deze beperkt is tot het toezien op een gelijk veiligheidsniveau in alle gemeenten waardoor het parcours loopt. “Voor de rest is het de burgemeester die de vergunning aflevert, nadat de rallycommissie in Brussel haar advies heeft gegeven over het parcours. Die commissie kan bijkomende veiligheidsmaatregelen opleggen. Doortochten door een bebouwde kom zijn in principe verboden, tenzij de burgemeester toch uitdrukkelijk toelating verleent”.

Gerda Schotte benadrukte tijdens haar tussenkomst nogmaals dat Groen resoluut tegen autorally’s op de openbare weg is. “Naast de enorme veiligheidsrisico’s is er ook nog de hinder voor de omwonenden, ook in de periode voorafgaand aan de rally, en een negatief milieu-effect, met zoveel nodeloze CO-uitstoot”. (JRE)

Meer in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 1 november 2013.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier