Provincie West-Vlaanderen blijft centen uittrekken voor projecten met regio’s van net over de grenzen

Redactie KW

Onze provincie trekt jaarlijks 55.000 euro uit voor organisaties die grensoverschrijdende uitwisselingen organiseren.

Daarmee breit de provincie een vervolg aan een subsidiereglement dat al zestien jaar geldt. Dat maakte de provincie woensdag bekend bij de uitreiking van 82 labels aan organisaties die reeds Europa ‘mee’-maken.

Als enige provincie in Vlaanderen trekt West-Vlaanderen centen uit voor onderwijsinstellingen, culturele en welzijnsorganisaties die grensoverschrijdende projecten op het getouw zetten. Ze kunnen tot 2.000 euro bekomen als de focus van het project gelegd wordt op een buurregio, zoals Nord-Pas-de-Calais in Frankrijk, het Graafschap Kent in Groot-Brittannië, Zeeland in Nederland of zelfs Henegouwen. Ook projecten met regio’s uit Polen, Roemenië of Italië zijn mogelijk, maar dan ligt het subsidiebedrag op maximaal 1.500 euro.

Bijna volledig naar scholen

Gemiddeld schrijven een twintigtal projecten zich voor de subsidie in. In 9 gevallen op de 10 gaat het om een onderwijsinstelling en ligt de nadruk op taal. “Het provinciebestuur heeft de ambitie om West-Vlaanderen uit te bouwen tot een duurzame en dynamische provincie. Als grensregio is het in die context belangrijk om een goede samenwerking uit te bouwen met de buurregio’s en met andere regio’s binnen de Europese Unie”, aldus Jean de Bethune, gedeputeerde voor Europese programma’s.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier