Provincie weigert gevaarlijk afval in Kortemark

Redactie KW

De NV Silvamo mag geen gevaarlijk afval gaan storten in de voormalige kleiputten van de steenbakkerij in Kortemark. Dat heeft het provinciebestuur beslist.

De Deputatie heeft besloten om Silvamo een vergunning te verlenen voor het verder exploiteren, uitbreiden en wijzigen van een monodeponie voor baggerspecie voor een termijn tot 19 juni 2023 .

De uitbreiding voor het storten van gevaarlijk afval wordt echter geweigerd. “Bovendien wordt de vergunning niet verleend voor een periode van dertig jaar, maar slechts voor tien jaar, gezien men de globale evoluties inzake storten van afval op de voet wil volgen”, aldus Karolien Damman van het actiecomité dat ten strijde trok tegen de komst van het gifstort. “De Deputatie houdt er dus rekening mee dat er in de toekomst alternatieven gevonden kunnen worden voor het storten van niet-gevaarlijk afval.”

Er moet voor de uitbreiding ook een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd worden en er wordt een aantal extra voorwaarden opgelegd in verband met de exploitatie van de site.

Het actiecomité en oppositiepartij CD&V reageren opgelucht, al pleiten ze voor een jaarlijkse, onafhankelijke controle van het afval dat er nu wel al wordt gestort. “Er gebeuren regelmatige controles door Silvamo zelf, maar iedereen weet dat voor dergelijke materie onafhankelijke, onverwachte controles wenselijk zijn. Als er inderdaad geen vervuiling van de omgeving vastgesteld wordt, kan de bevolking tenminste gerust gesteld worden”, besluit Damman.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier