Provincie stelt herdenkingsprogramma “GoneWest” voor

Redactie KW

De Provincie West-Vlaanderen heeft het programma voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog bekendgemaakt.

Gedeputeerde voor Cultuur Myriam Vanlerberghe (sp.a) stelde in Brugge het culturele evenementenprogramma, dat de naam “GoneWest” meekreeg, voor op een studiedag voor de toeristische sector en de verschillende betrokken overheden. De provincie heeft voor de komende jaren vijf herdenkingsperiodes gekozen rond de belangrijkste gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog, en zal rond die periodes een stevig cultureel programma uitwerken.

Enkele concrete projecten

Op 17 oktober 2014 bijvoorbeeld zal over een afstand van 84 kilometer de echte frontlinie met 8.400 fakkeldragers verlicht worden. In 2018 zullen 600.000 beelden geëxposeerd worden op drie hectare in het niemandsland van de frontzone van Ieper. De beelden verwijzen naar de 600.000 slachtoffers die op Belgische bodem vielen.

West-Vlaanderen trekt 3,2 miljoen euro uit voor de eerste editie in 2014, op een totaalbudget van 3,95 miljoen euro. De rest van het geld komt van onder meer Toerisme Vlaanderen.

(Belga/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van WTV-FOCUS, vanaf 18 uur. Gedeputeerde Myriam Vanlerberghe is studiogast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier