Provincie restaureert kustbatterij uit WOI in Raversijde

© Foto : West-Vlaanderen.be
Redactie KW

De kustbatterij “Aachen” uit de Eerste Wereldoorlog wordt gerestaureerd op het provinciedomein Raversijde bij Oostende.

Het is de bedoeling om de batterij in een toeristisch-recreatief parcours te integreren met maximale aandacht voor de toegankelijkheid voor mindervaliden. Batterij “Aachen” is een restant van de Duitse kustbatterij langs de Noordzee van tijdens de Eerste Wereldoorlog en bestaat uit 4 hoofdbunkers, 2 geschutstellingen, de “Barbara Brunnen”, een waterput afgewerkt met natuurstenen fontein, en een bomvrije schuilplaats.

Loopgraven

Het is de enige Duitse kustbatterij uit de Eerste Wereldoorlog waarvan nog voldoende constructies overblijven om een mooi en volledig beeld van de kustverdediging in de tijd van WOI te kunnen schetsen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden voor de Duitse kustverdediging delen van de batterij aangepast en terug in gebruik genomen. Zo werden bakstenen loopgraven en bunkers aan de vestingspionieren toegevoegd.

De militaire constructies uit WOI en WOII in provinciedomein Raversyde, verspreid over een zone van 800 m, zijn internationaal gerenommeerd militair erfgoed. Gezien het om een beschermd monument gaat, wordt voor de restauratie een premie aangevraagd bij de Vlaamse Overheid. De opdracht wordt geraamd op 750.000 euro.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier