Provincie moet zich meer profileren op agro-voedingslogistiek

Redactie KW

West-Vlaanderen moet zich nog meer profileren als de topregio in de agro-voedingslogistiek. Dat is alvast het opzet van de POM, de provinciale ontwikkelingsmaatschappij. Onze provincie wordt vaak de groententuin van Europa genoemd en is ook een logistieke draaischijf met onder meer de havens en het uitgebreide spoorwegennet. Bedrijven zijn concurrenten voor wat de producten betreft maar voor het transport kunnen ze best partners zijn.

Dat Vlaanderen een logistieke draaischijf is en onze provincie het centrum van de groenteverwerking in Europa is bekend. Agro-producten op een goedkope, klantvriendelijke en duurzame manier overal ter wereld bij de klanten krijgen, is de kunst. “Er is nog veel koudwatervrees in verband met binnenvaart en spoor. Het komt er op aan om bedrijven te overtuigen en te stimuleren om intermodaal transport te overwegen”, zegt Alexander Demon van de POM.

Havens

Dat doet Agristo in Harelbeke met diepgevroren en voorgebakken aardappelproducten. Die gaan per truck naar de haven in Zeebrugge en dan per spoor naar Milaan en van daaruit met de truck naar de klant. Bedrijven kunnen samenwerken om bijvoorbeeld de containers vol te krijgen. Maar ook de havens hebben troeven. Zeebrugge zet in op voeding en heeft een internationale reputatie maar de West-Vlaamse bedrijven kennen nog onvoldoende de weg. “We hebben soms het gevoel dat we bekender zijn in Nieuw-Zeeland als haven voor kiwi’s. We hopen dat ook de West-Vlaamse verladers aan ons zullen denken om in de nabijheid een grote haven, top 20 in de Europese ranking, te gebruiken”, besluit Emmanuel Van Damme, van de Zeebrugse haven.

(K.V./A.D.)

Meer vanavond op WTV en Focus vanaf 18u00

Provincie moet zich meer profileren op agro-voedingslogistiek

Bekijk hier de reportage

Meer vanavond in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier