Provincie mag geen premies meer geven in de cultuur- en welzijnssfeer

Redactie KW

De provincie West-Vlaanderen mag vanaf 1 januari 2014 een heel aantal premies en subsidies niet meer uitkeren aan personen of organisaties. Dat is het gevolg van de interne staatshervorming, waarbij de provincies een groot deel van hun bevoegdheden verliezen in de zogenaamde ‘persoonsgebonden materies’. Als gevolg daarvan neemt de Vlaamse overheid onze provincie bijna 8,5 miljoen af uit het provinciefonds, dat is bijna de helft van de jaarlijkse toelage.

Een en ander werd duidelijk nu het bestuursakkoord tussen de Vlaamse overheid en de provincie West-Vlaanderen rond is. Het geldt voor zes jaar : van 1 januari 2014 tot eind 2019. Vooral cultuur en welzijn worden getroffen, allebei bevoegdheden van Myriam Vanlerberghe. “Wij zijn voortaan niet meer bevoegd voor structurele ondersteuning van de welzijnssector, extra subsidies aan instellingen bovenop de Vlaamse toelage, en vooral : infrastructuursubsidies en de vele individuele en persoonlijke premies die we nu uitkeren. Waarvan de toelage voor een personenalarm voor oudere en minder mobiele mensen wel een van de belangrijkste is. Niet alleen krijgen we hiervoor geen geld meer van de Vlaamse overheid, het uitkeren van die premies wordt ons ook uitdrukkelijk verboden. Er bestaat natuurlijk wel plezanter nieuws om mee te delen aan de mensen, want Vlaanderen zal die toelage niet overnemen : ze verdwijnt gewoon, en dat doet pijn. Straks moeten we dit slechte nieuws meedelen aan alle betrokkenen : ruim tienduizend brieven zullen hier de deur uitgaan”.

In de bevoegdheid cultuur is de provincie niet meer bevoegd voor restauratiepremies onroerend erfgoed, structurele toelagen aan cultuur- en gemeenschapscentra en cultuurhuizen, extra subsidiëring van organisaties die betoelaagd worden binnen het kunstendecreeet, en subsidiëring van landelijke koepelorganisaties amateurkunsten en landelijke organisaties in het socio-cultureel volwassenenwerk.

Ook sport deelt in de brokken. “Wij mogen voortaan geen subsidies meer geven aan bovenlokale verenigingen in het kader van topsportwerking, of aan Vlaamse sportfederaties en hun provinciale koepels” stelt verantwoordelijk gedeputeerde Carl Vereecke. “Ook het top-down opleggen van activiteiten en organisaties kan niet langer meer”.

Toch schept het nieuwe bestuursakkoord ook een aantal opportuniteiten. “Het is nu aan ons om die maximaal te benutten en de bevolking en organisaties daar ten volle in te betrekken”, stelt Myriam Vanlerberghe. “We zullen bewijzen dat de interne staatshervorming niet zal leiden tot minder maar tot meer en een duidelijker provincie”.

De hele operatie heeft ook gevolgen naar het personeel toe, maar er komen geen ontslagen. Via interne mobiliteit zullen een aantal mensen herplaatst worden, maar geleidelijk aan zal het totale personeelseffectief van de provincie wel dalen. (JRE)

Provincie mag geen premies meer geven in de cultuur- en welzijnssfeer

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier