Provincie maakt genomineerden Erfgoedprijs 2013 bekend

© BENNY PROOT
Redactie KW

Op zondag 15 december wordt voor de tweede keer de Erfgoedprijs van de Provincie West-Vlaanderen uitgereikt.

Op die dag bekroont het provinciebestuur enerzijds organisaties of personen die in de periode 2011-2013 in het oog sprongen met een initiatief rond ‘publiekswerking over erfgoed’ en anderzijds organisaties of personen die in de periode 2009-2013 zich onderscheidden op vlak van ‘onderzoek rond erfgoed’.

Het ruime publiek kon via de website de genomineerde initiatieven mee helpen bepalen. Er kwamen meer dan 400 inzendingen binnen. Initiatieven van de Provincie West-Vlaanderen zelf kwamen niet in aanmerking.

Publiekswerking over Erfgoed

Deze initiatieven werden geselecteerd in de categorie ‘publiekswerking over erfgoed’: Cinema De Keizer uit Lichtervelde, Erfgoedcel Kortrijk (theaterdecors), De Figuranten uit Menen (De textielarbeiders en haar mensen), Bruggemuseum en Erfgoedcel Brugge (fotoproject Snapshot), Gemeente De Panne (het Hospitaal van de Koningin), Erfgoedcel Brugge (Souvenirs: Foto’s, filmpjes en Elixir voor een namiddag vertelplezier), In Flanders Fields Museum Ieper met het vernieuwde museum, Stadsarchief Waregem (Van paardenmiddel tot paardendokter), Erfgoedcel BIE/ Terf (In het Wiel van Odiel), Navigo-museum Koksijde (Zeerotica. Over liefde en lust aan de kust), Dorp in zicht Slijpe – Middelkerke (archeologie en sociale inclusie), Archeo 7 (publiekswerking opgravingen Oostvleteren), Hooge Crater-museum Zillebeke (Ieper), Toerisme Tielt (inrichting van de Poelbergsite), Stedelijke Izegemse musea (Boris Borstel), Belle Epoquecentrum Blankenberge (tentoonstelling Thonet-meubilair), Stad Izegem (een scholenproject rond WO2) en Stad Brugge (Sportverhalen).

Onderzoek rond Erfgoed

Deze initiatieven werden geselecteerd in de categorie ‘onderzoek rond erfgoed’: Het Abdijmuseum Ten Duinen Koksijde (de wetenschappelijke werking), Raakvlak : het boek Op het raakvlak van twee landschappen, de vroegste geschiedenis van Brugge, Sofie Vanhoutte (het castellum van het Romeinse Oudenburg), Jonas Braekevelt (vorstelijke wetgeving in het graafschap Vlaanderen), Dries Vanysacker (het boek Van FC Brugeois tot Club Brugge KV), Het archief van Zedelgem (de reeks Zedelgemse Historische Uitgaven), Birger Stichelbaut (luchtfotografie tijdens WO1), Wouter Dhaeze (Romeinse kustverdediging langs de Noordzee en het Kanaal), Thomas Biebauw (de geschiedenis van Hertsberge (Oostkamp)), Hannes Lowagie (stedelijk briefverkeer in het graafschap Vlaanderen), Koen Rotsaert (het boek Brugge op de schoolbanken), Jean-Marie Lermyte (het boek Leven in het operatiegebied-Izegem 14-18) en Roland Desnerck (woordenboeken Oostends dialect).

5.000 euro voor de winnaars

Een jury selecteert binnen elke categorie drie erfgoedinitiatieven die in de prijzen vallen. In beide categorieën neemt één van de drie op 15 december de Erfgoedprijs van de Provincie West-Vlaanderen in ontvangst en wint 5.000 euro. De andere twee winnende projecten ontvangen een premie van 2.500 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier