Provincie maakt geld vrij voor nieuwe nachtopvang

Redactie KW

De provincie trekt 45 miljoen euro uit om de komende winter weer nachtopvanginitiatieven voor daklozen te ondersteunen in Oostende en Kortrijk. Dat is een pak meer geld dan vorig jaar. In Kortrijk is er overeenstemming en wordt het initiatief in de Korenbloem met een maand verlengd. In Oostende ligt de situatie anders. Er zijn veel meer daklozen en het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk ijvert er niet voor winteropvang, maar voor permanente daklozenopvang.

Vanmorgen was er topoverleg over daklozen in het stadhuis van Oostende. Het stadsbestuur, de provincie en het OCMW moesten de knoop doorhakken. Het initiatief om zoals vorig jaar in een oude school ‘s nachts aan daklozen een bed en soep te geven kan weer doorgaan.

“Rond permanente opvang is er geen overeenstemming,” zegt gedeputeerde Dirk De fauw. “Locatie en middelen schieten daarvoor tekort. Maar inderdaad wij hebben met stad en OCMW gesteld dat we ervoor moeten zorgen dat mensen niet in het park of een portaal van een appartement moeten slapen.”

Het provinciale budget voor de tijdelijke Oostendse winternachtopvang wordt opgetrokken tot 27.500 euro.

“Het is een echte combi-oplossing waarbij elke politieke actor zijn verantwoordelijkheid neemt,” licht Franky Deblock van het Sociaal Huis Oostende toe. “De provincie verdubbelt haar budget. De stad Oostende stelt de locatie ter beschikking en het sociaal huis zorgt via de doorstroming voor begeleiding, schuldbemiddeling en sociale opvang. Ik ga ook nog als solidariteitsbijdrage 5000 euro uittrekken.”

CAW Middenkust is tevreden, zegt Tine Wyns: “Dat is verrassend goed nieuws. We waren al aan het wanhopen. De stad had hier het idee opgevat om elke dag de daklozen naar een kazerne in Koksijde te voeren, daar waren we tegen. In die zin komt de stad haar beloften na.”

Het CAW wil voortaan een duidelijk onderscheid tussen een tijdelijk initiatief als dit en het volgens hen voor Oostende noodzakelijke initiatief van permanente daklozenopvang, jaar in jaar uit.

“Het is zo dat duidelijk afgesproken was dat een winteropvang taak van het OCMW is. Nu zijn de rollen dus omgekeerd Ik verwacht dat het sociaal huis zal organiseren. En wij gaan het steunen SVO: Tine Wyns, CAW en JZ Middenkust.”

In Kortrijk zorgt de samenwerking tussen het OCMW, het CAW en de stad, die elk evenveel middelen ophoesten, voor minder problemen. Hoe dan ook benadrukt CAW Muiddenkust dat ze blij zijn dat de daklozen in Oostende en Kortrijk tussen 1 december en 21 maart niet moeten buiten slapen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier