Provincie legt vijftig stuwen aan in West-Vlaamse grachten tegen wateroverlast

Redactie KW

De provincie West-Vlaanderen zal 50 nieuwe stuwen bouwen in grachten. Gedeputeerde Bart Naeyaert kondigde het proefproject aan in Oedelem, waar er al een aantal stuwen staan. De stuwen moeten het water langer vasthouden en overstromingen in bepaalde gebieden tegengaan.

In 16 bovenstroomse gebieden, verdeeld over Beernem, Oostkamp, Wingene en Ledegem zullen de stuwen gebouwd worden. Doel is om het water langer vast te houden. Op die manier worden overstromingen beperkt maar zorgen de stuwen er ook voor dat in tijden van droogte de landbouwvelden minder snel uitdrogen. Daarvoor wordt ook nauw samengewerkt met private partners en landbouwers.

Verschillende types

De stuwen zullen verschillen om te zien welke soort het best werkt. In Beernem, waar zo’n watervertragers al aangelegd zijn, gaat het om een stuw met een betonbuis met een diameter van 30 centimeter. Daarbovenop komen kasseien of zandzakjes die het water langer tegenhouden en zorgen voor een meer geleidelijke afwatering. Het project kost 103.000 euro, waarvan 85.000 euro gesubsidieerd wordt door het Europese fonds in het kader van Plattelandsontwikkeling.

(Belga)

Meer vanavond op Focus vanaf 18u00

Provincie legt vijftig stuwen aan in West-Vlaamse grachten tegen wateroverlast

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier