Provincie laat namenlijst samenstellen van 600.000 gesneuvelden

Redactie KW

Onder leiding van Piet Chielens van het In Flanders Fields museum in Ieper laat de provincie West-Vlaanderen een zo volledig mogelijke namenlijst opmaken van alle gesneuvelden, zowel militairen als burgers, uit de Eerste Wereldoorlog op Belgische bodem. Zo veel mogelijk vijfdejaars van het middelbaar onderwijs in onze provincie zullen hieraan meewerken.

Een dergelijke lijst werd nog nooit eerder samengesteld. Elke leerling zal verantwoordelijk zijn voor een stukje namenlijst. Het project wordt uitgevoerd tijdens het schooljaar 2011-2012 en moet medio 2012 afgerond zijn.

Dit is meteen ook de eerste rechtstreekse opdracht die de provincie in het kader van de herdenking van WO I geeft aan een aantal cultuurmakers in de provincie. Er volgen ook nog opdrachten in de disciplines muziek (o.l.v. Patrick Smagghe van 4AD en Bavo Vanden Broeck van Festival Dranouter), beeldende kunst (o.l.v. Jan Moeyaert van vzw Ku(n)st) en literatuur en podiumkunsten, o.l.v. Jan Mortier, die met zijn roman ‘Goedenslaap’, over de eerste wereldoorlog, de ‘Letter of Intent’, van de provincie schreef.

GoneWest

Daarnaast zal de provincie in elk herdenkingsjaar een groots cultuurprogramma ontwikkelen. De eerste editie, van 22 oktober tot en met 24 december 2014, krijgt als thema ‘Van Kindermoord tot Kerstbestand’. ‘De Kindermoord’ slaat op de eerste slag bij Ieper (21 oktober 1914), toen heel wat Duitse vrijwillige soldaten nabij Langemark genadeloos werden neergemaaid door de mitrailleurs van de Britten.

‘Het kerstbestand’ staat voor de tijdelijke wapenstilstand die de vijandelijke soldaten nabij de Hutteberg tussen Mesen en Ploegsteert onder elkaar uitriepen op Kerstavond en zowaar een partijtje gingen voetballen en elkaar in de armen vielen. Zeer tegen de zin van hun oversten uiteraard, zodat de oorlog na een paar dagen gewoon verder ging.

(JRE)

Meer in het nieuws van Focus en WTV vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier