Provincie koopt Warandedomein

Redactie KW

Vandaag heeft de provincieraad de aankoop goedgekeurd van een deel van het Warandedomein in Kemmel. De gemeente Heuvelland slaagde er na lang onderhandelen in om het Warandedomein en het kasteel De Warande aan te kopen.

In het kasteel is het Heuvellands gemeentehuis gevestigd. De gemeente had een afspraak met de provincie, dat die een deel van het 16 hectare grote domein (met weilanden, bos en vijvers op de flank van de Kemmelberg) zou overkopen, als uitbreiding van het provinciaal domein Kemmelberg. Dat werd nu door de provincieraad bekrachtigd. Het kasteel zelf en de gronden in de onmiddellijke omgeving ervan blijven eigendom van Heuvelland.

Het Heuvellands gemeentebestuur huurt het kasteel De Warande al sinds 1980 bij een private eigenaar. Elf jaar geleden besliste de gemeenteraad van Heuvelland al principieel om over te gaan tot de aankoop van het domein en het kasteel. Maar de onderhandelingen met de eigenaar verliepen stroef en draaiden op niets uit, terwijl het huurcontract gewoon verder liep. Dit huurcontract loopt af op 31 december 2011.

Met het oog daarop werden de onderhandelingen onder impuls van het Heuvellandse schepencollege nieuw leven ingeblazen en nu onlangs heeft de eigenaar zich principieel akkoord verklaard met de verkoop. De ontwerpakte, zoals opgemaakt door het aankoopcomité, werd vorige maand door de gemeenteraad van Heuvelland goedgekeurd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier