Provincie koopt frontzate Diksmuide-Nieuwpoort

Redactie KW

De provincieraad keurde donderdag de aankoop goed van de oude spoorlijn 74 Diksmuide-Nieuwpoort, beter bekend als De Frontzate. De inrichting als recreatief fiets- en wandelpad zal nog worden verbeterd, maar dat is nog niet voor onmiddellijk.

De provincie had met de NMBS al vele jaren een gebruiksovereenkomst, maar doe wordt nu dus omgezet in eigendom. Voor de bijna 250.000 vierkante meter grond die de zate behelst telt de provincie 534.000 euro neer.

Het is bijlange niet de eerste oude spoorlijn die de provincie aankoopt. Die politiek startte al in 1991 met de aankoop van de Groene 62 (Torhout-Oostende), en na de huidige aankoop resten enkel nog de oude spoorwegbeddingen 58 (Brugge-Maldegem) en 63 (Kortemark-Ieper) die nog geen eigendom zijn. Toch is deze aankoop anders dan al de voorgaande, want nu is in de akte een kosteloze optie tot wederaankoop door de NMBS voorzien, mocht de spoorwegmaatschappij van plan zijn ooit nog weer treinen te laten rijden tussen Diksmuide en Nieuwpoort. Daarom mogen er op een strook van 14 meter breed over de hele lengte van het traject geen vaste constructies komen.

Gedeputeerde Guido Decorte (CD&V) benadrukte ook nog dat het zeker de intentie is om ook het eerste stukje van de Frontzate, met name tussen de IJzer en de N 35 in Kaaskerke, te behouden, ook al valt dat min of meer samen met het tracé van de nieuwe ringweg om Diksmuide. “We moeten hier nog een oplossing voor zoeken, maar het is onze vaste wil de Frontzate te laten aansluiten op het nieuw te ontwikkelen provinciaal domein IJzerboomgaard”. (JRE)

Lees het provincieraadsverslag in Krant van West-Vlaanderen van donderdag 30 december 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier