Provincie hoopt nog op Vlaamse centen voor bouw of renovatie zwembaden

Redactie KW

De provincie hoopt dat Vlaanderen alsnog met centen over de brug komt voor de bouw of renovatie van bovenlokale zwembaden.

De interne staatshervorming en het daarmee gepaarde bestuursakkoord dat de provincie met Vlaanderen afsluit voorziet dat de provincie bovenlokale zwembaden verder kan blijven subsidiëren. Wel zullen er strikte criteria zijn. Dat heeft gedeputeerde voor sport Carl Vereecke geantwoord op vragen van provincieraadsleden Claude Croes, burgemeester van Deerlijk en Piet Vandermersch uit Ledegem. “Ik ben redelijk tevreden met het antwoord”, zegt Croes. “Er komt een actualiteitsdebat op de stoelen van de provincieraad en dat is zeer positief”.

Bemiddelaar

De provincie wil gemeentes ook sturen om tot gemeenschappelijke zwembaden te komen. Want de gemeentes raken er onderling niet uit. Het zwembad in Deerlijk sloot twee jaar geleden de deuren. De inwoners gaan naar Zwevegem om te zwemmen. “Investeren in een nieuw zwembad is voor ons onmogelijk, maar als iedereen een duit in het zakje doet dan willen wij dat ook”, zegt burgemeester Croes.

Alle beetjes helpen

De zwembadproblematiek beroert heel wat gemeentes. Zo wil de burgemeester van Diksmuide wel een nieuw zwembad, maar ze wil dat Kortemark, Koekelare, Houthulst en Lo-Reninge meebetalen. In Moorslede vervalt de vergunning volgend jaar. Raadslid Piet Vandermersch uit Ledegem wil helpen betalen, maar de bestuursmeerderheid in zijn gemeente niet. Een eventuele steun van de provincie zou minimaal zijn, want er is slechts 500.000 euro jaarlijks voor alle sporttakken. “Dat is niet veel, maar alle beetjes helpen en misschien komt Vlaanderen dan ook over de brug zodat er toch een vijftal zwembaden in de provincie waar de scholen terecht kunnen”, zegt Vandermersch.

Meer hierover vanavond op WTV & Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier