Provincie heeft nood aan bacheloropleiding bouw

Redactie KW

Onze provincie heeft dringend nood aan een professionele bacheloropleiding bouwkunde. Dat zegt de confederatie bouw. In de secundaire scholen studeren elk jaar 700 leerlingen af in een bouwopleiding. Zij moeten naar een andere provincie om verder te studeren. Ook de bedrijven zijn vragende partij. Zij kampen met een tekort aan geschoolde werfleiders.

In West-Vlaanderen komen elk jaar 700 leerlingen op de markt die in het secundair onderwijs een bouwopleiding hebben gevolgd. Dat is meer dan in alle andere provincies. En alleen bij ons is er geen mogelijkheid om een bacheloropleiding bouwkunde te volgen. De bedrijven zien het met lede ogen aan.

“Er is een grote vraag en concurrentiestrijd om aan die mensen te geraken,” zegt Jan Meuleman van de Confederatie Bouw West-Vlaanderen. “Je kan een jaar moeten wachten om zo iemand binnen te krijgen, zeker iemand met ervaring.”

Wie verder studeert, komt tijdens zijn opleiding in contact met bedrijven van ginder en keren niet meer naar West-Vlaanderen terug. Of de leerlingen haken na hun middelbaar af en beginnen meteen te werken;

“Ze hebben de mogelijkheden om hoger onderwijs te doen, maar ze gaan onder hun niveau werken op de arbeidsmarkt of ze worden afgeleid naar andere opleidingen zoals multimedia,” licht José Sioen van het VTI van Roeselare toe.

De secundaire scholen en de confederatie bouw doen een oproep aan de hogescholen en aan de politici om het probleem aan te pakken.

(bd/jv)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier