Provincie gaat mogelijk van vier naar één gerechtelijk arrondissement

Redactie KW

Onze provincie zou straks nog slechts één gerechtelijk arrondissement tellen. Op vandaag zijn dat er nog vier. Al jaren is sprake van schaalvergroting om justitie efficiënter te maken, maar nu zijn de zes onderhandelende partijen voor een regeerakkoord een concreet plan overeengekomen. In heel België zouden straks nog 13 in plaats van 27 arrondissementen zijn.

Onze provincie telt momenteel met Brugge, Kortrijk, Ieper en Veurne, vier gerechtelijke arrondissementen met heel wat verschillende rechtbanken. Onder een nieuwe minister van justitie moet dat straks 1 rechtbank worden voor heel de provincie met verschillende afdelingen. Door af te stappen van alle kleine entiteiten moet justitie efficiënter worden. Thierry Denys (Voorzitter rechtbank van eerste aanleg Brugge): “Het heeft zeker zijn voordelen omdat men voorziet in één manager voor heel de provincie die zorgt voor materiaal en gebouwen, zodat wij ons kunnen bezighouden met de kerntaken

Meer mobiele rechters

In het akkoord staat ook dat de mobiliteit van de rechters groter moet worden. Dat bijvoorbeeld een rechter die nu in Kortrijk werkt in heel de provincie inzetbaar moet zijn. De voorzitter van de Brugse rechtbank van eerste aanleg heeft daar alvast geen problemen mee.

Voor alle duidelijkheid: de burger zal nog steeds in hetzelfde gerechtsgebouw terechtkunnen, maar zal sneller bediend worden.

(BS/KB)

Meer hierover in de journaals van FOCUS en WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier