Provinciale visie windmolens: een overzicht van de mogelijke locaties

Redactie KW

De provincie heeft dertien locaties afgebakend waar nog nieuwe windturbineparken kunnen komen. In het plan moet de locatie telkens voldoen aan twee van de drie voorgestelde voorwaarden: Een bedrijventerein, en auto- of waterweg en een stedelijke kern. De voorgestelde locaties voldoen dus telkens aan twee van deze drie criteria. We zetten ze voor u op een rij:

Het gebied Brugge Noord is bijzonder geschikt, zegt de provincie, want er is een haven in de buurt, en er zijn ook regionale bedrijven aanwezig. De site Blauwe Toren is herbestemd als industriezone en biedt de mogelijkheid, omdat de Expressweg in de buurt ligt. Door de herbestemming is vooral deze site een ideale locatie om nog nieuwe windturbines te plaatsen.

In Kortemark is er eventueel mogelijkheid om windmolens te plaatsen, gezien de grootschalige bedrijvigheid rond de gemeente. Dat daar ook effectief windmolens komen is nog niet zeker, want alles hangt af van welke bedrijven er effectief komen in de aangeduide zone.

In de regio Menen is er ondermeer een mogelijke plaats aan de LAR. De nabijheid van De Leie en het bedrijventerrein zelf zijn twee sterke voorwaarden.

In Menen zelf zijn er de industriezones Menen-West en Grensland, die in combanitie met het stedelijk gebied Menen positief zijn geëvalueerd.

Er kan ook onderzocht worden of er nog windturbines bijkomen in de regio Nieuwpoort-Middelkerke, in het gebied tussen de kern van Nieuwpoort en de E40. De provincie denkt vooral aan windmolens die in een rij staan opgesteld. Helemaal zeker is dat nog niet, want het effect van windmolens op radarbeelden voor militaire en burgerluchtvaart.

Datzelfde probleem stelt zich langs de E40 in Veurne, ook daar kunnen nog geen windmolens komen, omdat die niet zouden voldoen aan de veiligheidscriteria.

Poperinge krijgt een positieve evaluatie, omwille van de combinatie van het stedelijk gebied Poperinge, de ring van Poperinge en het bedrijventerrein. Er is al een gedetailleerde studie rond de inplanting van windturbines in deze zone.

Beveren-Roeselare blijkt ook te voldoen voor de provincie. Er is nog weinig bewoning, de ring is in de buurt, maar er moet wel nog industrie bijkomen, en dus zouden er in de toekomst nog minder mensen wonen. De provincie overweegt zelfs een lijnopstelling langs beide zijden van de ring.

Er zijn al vergunningen aangevraagd voor windmolens in de buurt van Roeselare Haven, en ook dat lijkt voor de provincie best ok. De industriezone langs de E403 is er wel nog niet.

In de omgeving van Tielt komt er één zone die geschikt zou zijn, met name het bedrijventerrein Tielt-Noord, met haar geplande uitbreiding.

Er is ook een zone weerhouden in Torhout, onder voorbehoud van de bestemming van regionaal bedrijventerrein, en dat ligt op dit ogenblik op tafel.

Het knooppunt van de E40 met de E403, net onder Brugge, heeft de provincie ook weerhouden.

En ook in Waregem is mogelijk nog plaats voor windturbines. Het bedrijventerrein in combinatie met de E17 voldoet aan de voorwaarden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier