Provinciale take off Dag van het Park

Redactie KW

DIKSMUIDEOp zondag 31 mei staat Diksmuide centraal in de 19de editie van het Dag van het Park. Het kasteelpark van het Vlaamse bezoekerscentrum Den Otter en het natuurgebied De Blankaart vormen hiervoor het ideale liefdesdecor. Het thema voor de dag van het park is ‘Liefde in het park’.

Sigrid Verhaeghe (31) van Natuurpunt vertelt :”Diksmuide staat centraal voor de Provinciale dag van het park. Elk jaar is het een andere stad, dus nu heeft deze editie wel iets zeer speciaals. We starten met een picknickbrunch aan het Vlaams bezoekerscentrum Den Otter en dit van 10 u. 30 tot12 u. 30. Hiervoor kan je gratis inschrijven op 051/54 59 48 of via email naar otter.anb@vlaanderen.be ter attentie van Geert Dufoer. Om 11uur komt minister Crevits officieel oproepen tot een algemeen knuffelmoment vanop de trappen van het kasteel De Blankaart. Het thema is immers liefde in het park. Om 12 u. 30 en 14 u. 30 zijn er wandelingen rond het liefdesthema. Tijdens de wandelingen gaan we wat meer het accent leggen op liefde in de natuur. We gaan er op zoek naar liefdesnestjes en welriekende bloesems, kortom de bloemetjes en de bijtjes onder leiding van ervaren natuurgidsen waaronder Marc Reynaert, Maria Desaever en Michel Maeckelbergh. ‘s Namiddags wordt er vanaf 12uur tot 16uur een initiatie boogschieten georganiseerd voorzien door de lesgevers van het Blosocentrum “De Rhille”. De hele dag door is er verder nog kindergrime.”

Liefdeskoppeltjes

“Om 13uur, 14uur en 15uur kan je met de fluisterboot van Natuurpunt het liefdeseiland “Ile d’amour” bezoeken. Hier worden poische teksten voorgedragen door Guido Vandenbroucke conservator van het natuurgebied De Blankaart. Om aan deze activiteit deel te nemen, is inschrijven bij het onthaal op de dag zelf noodzakelijk en dit is ook zo voor de thematische wandelingen. De eerste eigenaar ooit de heer Baron De Coninck de Merckem heeft eind 19de eeuw een stuk grond gekocht van de staat om daar een kasteel te laten bouwen. Het park er rond liet hij in typisch Engelse stijl ontwerpen. Hij koos voor een vijvertje, een eilandje, mooie bruggetjes en zorgde ervoor dat hij zijn vijver vanuit zijn salon kon zien. De baron nam steevast zijn geliefden mee naar zijn liefdeseiland en wat hij daar deed spreekt ongetwijfeld tot de verbeelding van iedereen. In die tijd ging hij met een bootje (type punter) naar het liefdeseiland. Ik ben er van overtuigd dat de Blankaart nog altijd gefrequenteerd wordt door liefdeskoppeltjes. Er zijn niet alleen koppeltjes die hier een romantische wandeling komen doen. Er zijn ook heel wat mensen die hun trouwfoto’s alhier in de Blankaart laten nemen. Zelf ga ik liever een andere plaats bezoeken. Ik werk al 9 jaar op de Blankaart en ga liever op een onbekende plaats, omdat ik daar minder mensen ken.” Enfin. Er zijn alvast genoeg plaatsen om je te verstoppen : het kasteelpark is immers 12 ha en het totale natuurgebied van de Blankaart is wel 300 ha groot.

(Andy Vermaut)

(Foto AVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier