Provinciaal rampenplan voor Sinterklaasstorm opgeheven, onze kust ontsnapt aan ramp

Redactie KW

Het provinciaal rampenplan in West-Vlaanderen is opgeheven. Dat besliste provinciegouverneur Carl Decaluwé rond 4 uur vanochtend. Het waterpeil van de zee is inmiddels terug aan het zakken.

“Er zijn nergens grote problemen geweest, en dat is vooral te danken aan het voorbereidend werk dat iedereen geleverd heeft”, zei Carl Decaluwé. “Op enkele plaatsen hebben de zandzakjes toch hun nut bewezen.”

Toch werd met een stand van 6,33 meter het hoogste waterpeil in enkele decennia bereikt. “Maar we hebben het geluk gehad dat de wind in de loop van de avond is afgenomen, en dat die wind niet volledig uit het noordwesten kwam”, aldus Decaluwé. Daardoor werd het water minder hard tegen de kustlijn gestuwd.

Het waterpeil heeft zijn piek bereikt omstreeks 3 uur vrijdagochtend. Inmiddels is het water al terug stevig gezakt en is het ergste voorbij.

Bewoners Bredene zakken bezorgd af naar Sint-Maartensbrug

In Oostende palmde de zee grotendeels het noodstrand in tot bijna aan de dijk, en kwam het water ook in de dokken gevaarlijk hoog. De politie zette de zeedijk en de kaai volledig af. In de Saswijk in Bredene, waar de gemeente aan 2.000 mensen had gevraagd om hun woning te verlaten, zakten zo’n honderd bezorgde bewoners af naar de Sint-Maartensbrug. Ook op dit kritiek punt bleven de problemen uit.

“We hebben een waterstand gemeten van 6,3 meter. Op een ogenblik stond het water aan de Prins Albertlaan, nabij de geëvacueerde Saswijk, gelijk met de straten. Als je weet dat we overstromingen hebben aan 6,5 meter, dan kun je stellen dat we aan een ramp ontsnapt zijn”, aldus burgemeester Steve Vandenberghe van Bredene.

Brandweer Nieuwpoort kreeg steun uit Roeselare en Diksmuide

In Nieuwpoort stond het water een dertigtal centimeter onder de boordsteen ter hoogte van de Kaai in Nieuwpoort-Stad. De brandweer van Nieuwpoort had al in de namiddag massaal zandzakjes gelegd tussen het Kattesas tot voorbij de vismijn en verder tot aan de Langebrug. Ook aan de Esplanade in Nieuwpoort-Bad waren al speciale voorzieningen getroffen. De brandweer van Roeselare, Diksmuide en de Civiele Bescherming kwamen versterking bieden aan de collega’s van Nieuwpoort.

De Civiele Bescherming bracht een grote pomp in gereedheid aan het Kattesas. De brandweer van Roeselare repte zich omstreeks 2.30 uur naar de Ganzepoot waar het zeewater even buiten de oevers trad en een grasveldje blank dreigde te zetten. Met man en macht werden er zandzakjes aangevoerd, maar enkele minuten later zakte het water terug en was hier ook alle gevaar geweken. Ook het wandelpad dat onder de Langebrug doorloopt, liep rond 2.30 uur volledig onder. De politie zette de weg langs de Kaai tussen 2 uur en 3 uur af, er moest plaatselijk omgereden worden.

(Belga/DJ/JT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier