Provinciaal Noord-Zuidcentrum Roeselare stelt projecten voor

Redactie KW

In het Provinciaal Noord-Zuidcentrum in Roeselare stellen zondag tientallen organisaties hun projecten in het Zuiden voor. Het is precies 40 jaar dat de provincie zo’n projecten steunt. Er ging in al die tijd alles samen 20 miljoen euro naar zo’n 1600 projecten in 80 landen. Het gaat vooral om zogenaamde vierde pijlerprojecten. Dat zijn kleinschalige projecten in het Zuiden die steun krijgen van familie, vrienden of organisaties van hier.

40 jaar geleden startte de provincie met financiële steun aan projecten in ontwikkelingslanden. Toen ging het nog om 1000 euro. Nu gaat het om een budget van 1,3 miljoen euro. Enkel projecten met een link met de provincie krijgen steun. Oorspronkelijk ging het vaak om steun aan missionarissen van hier maar dat neemt af.

“We merken dat er minder missionarissen zijn,” zegt Katrijn Compernolle van het provinciaal Noord-Zuidcentrum. “Daar tegenover staan mensen die stage doen in het Zuiden en zo iets starten. Door reizen zijn er contacten en laten dat verder leven. Het is dus niet minder maar anders.”

In 40 jaar tijd ging er steun naar bijna 1600 projecten waarvan 400 in Congo, 200 in India en telkens 100 in de Filippijnen en Rwanda. Zondag kun je in het Noord-Zuidcentrum in Roeselare kennis maken met diverse projecten.

(KV)

Provinciaal Noord-Zuidcentrum Roeselare stelt projecten voor

Bekijk hier de reportage

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier