Provinciaal Archief krijgt kwaliteitslabel

Redactie KW

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) heeft vijf Vlaamse musea een kwaliteitslabel toegekend. Het gaat om het Provinciaal Archief West-Vlaanderen, het Groentemuseum in Sint-Katelijne-Waver, het Museum Rockoxhuis in Antwerpen, de Stedelijke Musea Sint-Niklaas en het Cultureel erfgoed Annuntiaten Heverlee. Met het label erkent de Vlaamse overheid sinds 1996 de kwaliteitsvolle werking van musea.

Het label geeft aan dat de cultureel-erfgoedorganisaties hun
verantwoordelijkheid als beheerder van het cultureel erfgoed ernstig nemen. Ze oefenen de vier basisfuncties (verzamelen, behouden en beheren, onderzoeken en beschikbaar stellen aan het publiek) evenwichtig uit, en dit op een wetenschappelijk en methodologisch verantwoorde manier. De organisaties geven ook garanties inzake management.

Bovendien creëert het label mogelijkheden voor bruiklenen,
collectiemobiliteit en informatie-uitwisseling. Eenmaal in het bezit van een label kan een museum of culturele archiefinstelling ook een subsidieaanvraag indienen bij zijn lokaal of provinciaal bestuur. Dit voorjaar hadden elf organisaties een aanvraag voor een kwaliteitslabel ingediend.

Samen met de vijf nieuwe toegekende kwaliteitslabels zijn er nu in totaal 69 erkende collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties, waarvan negen culturele archiefinstellingen en 60 musea. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier