Protocolakkoord met Brugse scholen moet spijbelen terugdringen

Redactie KW

Alle Brugse scholen hebben met de lokale politie een protocol ondertekend rond de aanpak van illegale middelen, spijbelen en jeugdcriminaliteit. Parket en jeugdrechters onderhandelen over meer verplicht internaat en het afpakken van het kindergeld als ultiem wapen tegen hardleerse spijbelaars.

Begin deze week ondertekenden alle Brugse schooldirecteurs – zowel basis- als secundaire scholen uit alle onderwijsnetten waren present – een spijbelprotocol in het stadhuis. Volgens burgemeester Patrick Moenaert gaat het om een samenwerkingsovereenkomst rond de gezamenlijke aanpak van illegale middelen, spijbelen en jeugdcriminaliteit. De afsprakenregeling is het concrete gevolg van een ministeriële omzendbrief over de bijsturing van het lokaal veiligheidsbeleid.

„Spijbelen en voortijdig schoolverlaten zijn problemen waarmee de Brugse scholen te vaak geconfronteerd worden. Spijbelen leidt dikwijls tot ander probleemgedrag, zoals vandalisme, illegaal middelengebruik of andere vormen van criminaliteit”, stelt de Brugse burgemeester.

Spijbelactieplan

Over de precieze omvang van het spijbelgedrag in Brugge tast Nicole Vancoillie, de voorzitter van het Lokaal Overlegplatform voor het secundair onderwijs nog in het duister : „Het is een probleem in elke school. Elke spijbelaar is er een teveel. We proberen het spijbelen in kaart te brengen. Voorlopig zijn alle cijfers nog niet verwerkt. Het is natuurlijk een feit dat spijbelen een groter probleem is in het deeltijds en het beroepsonderwijs. In het deeltijds onderwijs spijbelt 15 % van de leerlingen.”

Het protocol laat de scholen toe om inzake spijbelen korter op de bal te spelen en een beter houvast te bieden aan jongeren die dreigen te ontsporen. Al spelen bij de ondertekening van het protocol voor de Brugse scholen ongetwijfeld ook financiële motieven mee. Directeur Carlos De Rock geeft toe : „Van zodra een leerling meer dan dertig dagen onwettig afwezig is, snoeit het ministerie in onze werkingssubsidies. Wij hebben er belang bij dat er ook repressief kan opgetreden worden tegen spijbelaars door de politie.” (Stefan Vankerkhoven)

Uitgebreid artikel in Krant van West-Vlaanderen (editie Brugsch Handelsblad) van 19 september 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier