Protestactie tegen verbod op volwassenonderwijs voor sans-papiers in Kortrijk

Redactie KW

In Kortrijk is actie gevoerd tegen het voorstel van Pascal Smet om mensen zonder papieren niet meer toe te laten tot het volwassenenonderwijs. De actie komt er naar aanleiding van de plenaire stemming van het Onderwijsdecreet XXI in het Vlaams parlement nu donderdag.

Om de wachtlijsten voor de cursussen Nederlands voor anderstaligen (NT2) weg te werken, stelde Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) voor om personen zonder een geldige verblijfsvergunning uit te sluiten van het volwassenenonderwijs.

Als protest tegen deze maatregel was er in Kortrijk een actie onder de slogan “Babylon in Vlaanderen? Te stom voor woorden”. “Door de maatregel wordt het voor de verschillende gemeenschappen bijna onmogelijk om met elkaar te communiceren”, zegt Geert Marrin van Samenlevingsopbouw, een van de initiatiefnemers.

“Zowel op juridisch als op maatschappelijk vlak roept het voorstel van minister Smet heel wat vragen op”, meent Marrin. “De Raad van State heeft van in het begin aangetoond dat de juridische basis waarop het voorstel gebouwd is, erg wankel is”.

“Door internationale verdragen hebben kinderen wel nog recht op onderwijs, maar hun ouders niet meer”, vervolgt Marrin. Daarom zullen kinderen geen Nederlands meer kunnen praten met hun ouders en zullen ze hen ook niet meer kunnen aanspreken voor begeleiding bij schoolwerk”.

Op de actie waren onder meer onderwijsvakbonden, vluchtelingenorganisaties en mensen zonder papieren.

(JV/BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier