Protest tegen mogelijke verkoop stuk grond van Sint-Andreasinstituut Brugge

Redactie KW

MET VIDEO – Leerkrachten, ouders en leerlingen van het Sint-Andreasinstituut in Brugge hebben luid geprotesteerd tegen de mogelijke verkoop van een stuk schooldomein. Het gaat om een groen deel met daarop speelhoekjes en een turnzaal. De stad wil het kopen om het vlak bijgelegen Groeningemuseum uit te breiden. Het schoolbestuur van het Sint-Andreasinstituut overweegt het aanbod.

De 800 leerlingen van het Sint-Andreasinstituut verzamelden vanmorgen met hun leerkrachten en ouders op de Burg voor het stadhuis van Brugge. Ze voerden er actie omdat een geliefkoosd plekje op hun schoolterrein dreigt verkocht te worden. Honderden protestballonnen gingen de lucht in.

Stukje groen

Een stuk groen met een vlindertuin, sportveldjes en een turnzaal, zou moeten verdwijnen. Het terrein ligt vlak achter het Groeningemuseum. De stad wil het kopen om zo het museum te laten uitbreiden. De adviesraad van de school vindt dit een lucratief aanbod maar dat zint het personeel niet. Nadine Scheemaeker (leerkracht): “We hebben dit nieuws moeten vernemen via de pers en zijn dus niet gehoord. Bovendien is het niet juist dat de school in grote financiële nood is en dat ze op dit voorstel van het Groeningemuseum moet springen.”

Beslissing volgende week

De school moet renoveren maar dat blijkt uit onderzoek financieel haalbaar zonder de verkoop van de grond. De stad en het Groeningemuseum hopen wel op een doorbraak. Nu moet bij elke grote tentoonstelling, zoals nu bij Vorstelijk Verzameld, een deel van de vaste collectie plaats ruimen en dat ontgoochelt heel wat bezoekers.

De beslissing van het schoolbestuur wordt volgende week verwacht.

Bekijk hier de reportage

(BS/KV)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur. Meer ook in de Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier