Protest tegen drastische opkuis kerkhof Zande

Redactie KW

Dinsdag zijn de opkuiswerken op het kerkhof van Zande begonnen. Maar liefst 109 van de 146 vervallen graven worden verwijderd. Later komen de begraafplaatsen van Bovekerke en De Mokker aan bod. De Spaenhiers probeerden op het laatste nippertje de opkuis in Zande tevergeefs te verhinderen.

Schepen Dirk Ampoorter (SP.A) was al enkele jaren bezig met een grootschalig opsmukplan van de begraafplaatsen in de deelgemeenten om plaatsgebrek tegen te gaan. Dit project werd vorig jaar goedgekeurd door de gemeenteraad. De archeologisch-historische kring Spaenhiers had in oktober overleg met de schepen om een inventaris aan te leggen van graven die beter behouden werden omwille van hun uiterlijke kenmerken of het belang van de begraven persoon. De kring werkte samen met specialisten van de provinciale cel Ruimte & Erfgoed. „Die cel had ook al een inventaris opgemaakt van het bouwkundig erfgoed in Koekelare”, stelt Gerdi Staelens in naam van Spaenhiers. „Deze inventaris werd een tijdje geleden verfijnd tot alle monumenten en panden die beter beschermd zouden worden door de minister. De gemeente is op de hoogte van de lijst waarop ook het kerkhof van Zande staat. Dit dossier ligt nu in Brussel en wacht nog op een handtekening van minister Bourgeois.”

„Schepen Ampoorter verwacht waarschijnlijk moeilijkheden en wil nu halsstarrig zijn project doorzetten in deze schemerzone vooraleer de minister zijn handtekening kan zetten”, foetert Gerdi. „Wettelijk kan hij dit doen, maar politiek is dit niet correct. De gemeente zou op vlak van erfgoed een voorbeeld moeten stellen. Wij hebben dinsdag bij het begin van de werken nog gevraagd om eerst Bovekerke of De Mokker aan te pakken, maar dat kon niet. Zande moest absoluut eerst aangepakt worden.”

„Het is eenvoudig”, meent schepen Ampoorter. „De lijst van te verwijderen graven werd op 1 oktober vastgelegd. Het voltallige schepencollege was akkoord met de opkuis en dit werd goedgekeurd door de gemeenteraad. De Spaenhiers mochten nog enkele waardevolle graven aanduiden om te behouden, maar toen Ruimte & Erfgoed op de proppen kwam, was de aanbesteding al gebeurd. Pol Vanneste sprak zelfs over een volledige bescherming van het kerkhof in Zande. Ik heb hier drie jaar lang met enkele mensen aan gewerkt. Al dat werk zou verloren moeite zijn. En wat doe je dan met de mensen die wel betaald hebben voor de verlenging van een grafconcessie ? Dat zou trouwens niet correct zijn tegenover Bovekerke en De Mokker. Ik geloof ook niet dat het dossier al bij de minister ligt, want dit werd heel snel opgesteld. Dat het mogelijk beschermd zou worden ? We kunnen zo over alles vallen.”

(PC)

Meer in De Krant van West-Vlaanderen (De Weekbode Torhout).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier