Protest tegen bouw sociale woningen in Mesen

Redactie KW

In Mesen hebben inwoners een petitieactie opgezet tegen de bouw van 8 sociale woningen in de François Deleustraat/Oud Kerkhofstraat. Er is ook bezwaar ingediend bij de Raad van Vergunningsbetwistingen in Brussel. Ze verzetten zich tegen de bouw van die sociale woningen in hun buurt. Ze vinden het perceel waar de woningen gepland zijn, geen gepaste locatie.

“Het bouwen van deze woningen zal een groot deel van het zonlicht wegnemen aan de voorgevels van de woningen in de Oud Kerkhofstraat en de François Deleustraat. De voorgevels in deze straten kunnen nu een hele namiddag genieten van zonlicht. Neem het zonlicht weg en wij zullen het verschil zien op onze energiefactuur. Bovendien willen wij niet wonen in een ‘donker’ huis. Door de hoogte van de sociale woningen zal er ook inkijk mogelijk zijn in de tegenoverliggende woningen,” zegt initiatiefnemer Carl Feys.

Bovendien staat het voormalige zusterklooster (Oud Kerkhofstraat 11) op de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed, net als de huisnummers 7 en 9 in deze straat. Sommige bewoners hebben grote inspanningen gedaan en veel geld uitgegeven om hun woonst op te knappen. De waarde van de woningen zal sterk dalen door het bouwen van deze sociale woningen, zeggen ze.

Rustige buurt

“Het zusterklooster, gekend als ‘Le Cloitre Saint Joseph’, is nu een Bed & Breakfast. Naar de logees toe is de rustige buurt en het zicht op de kerk van Mesen een grote troef. Het aantal reservaties zal dan ook sterk afnemen, wat een groot inkomstenverlies betekent voor de uitbaters,” aldus Carl. Ook vinden de actievoerders dat de bouw van sociale woningen niet past in de omgeving van de kerk. Enkele jaren terug werd de kerkomtrek volledig heraangelegd met het oog om er een rustgevende omgeving van te maken. Ze vrezen dat de bouw van extra woningen de rust zal verstoren.

Ze hebben niets tegen sociale woonprojecten, maar er zijn andere plaatsen in Mesen om dit te realiseren. “Aanpalend aan het perceel ligt het ontmoetingscentrum. Het perceel zou de ideale plaats zijn voor een speelpleintje en een park als ontmoetingsplaats vlak naast het OC in volle stadscentrum”, aldus Carl Feys.

(PL/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier