Protest bij opening ‘t Eilandje in Oostende

Redactie KW

Zaterdagvoormiddag opende burgemeester Jean Vandecasteele plechtig het nieuwe park ‘t Eilandje in Oostende. Enkele Oostendenaars protesteerden tijdens die plechtigheid.

De zone tussen het kanaal Oostende-Brugge en de Spuikom, in de volksmond bekend als ‘t Eilandje, lag er jaren verloederd bij. Eind jaren ’80 werd er een volledige huizenrij onteigend voor de megalomane plannen voor de bouw van een zeesluis. De sluis kwam er nooit en de site van ruim 2 hectare bleef een doodse plek op de kaart. Jarenlang stokkeerde men er puinresten en tijdens de recente baggerwerken in de Spuikom, stortte men er slib. De stad Oostende wou de site omvormen tot een groen park, plannen die al enkele jaren geleden voor het eerst op tafel kwamen. Er werd ruim 1,3 miljoen euro geïnvesteerd in een groene omgeving met een waterpartij, een amfitheater, wandelpaden, hondentoilet, picknickplaatsen, speeltoestellen, educatieve elementen en een vuurplaats. “De zone moet een recreatiegebied worden voor de talrijke verenigingen die er hun stek hebben vlak in de buurt, de IBIS en de bewoners van de Vuurtorenwijk”, aldus de burgervader.

Bij enkele Oostendenaars ligt de onteigening nog duidelijk zwaar op de maag. Zij voerden met spandoeken protest op de openingsdag van het nieuwe park.

(KM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier