Protagonisten Tragex Gel opnieuw voor rechter voor btw-carrousel

Redactie KW

Vier personen die destijds betrokken waren bij de vleesfraude rond het Wingense vleesbedrijf Tragex Gel stonden dinsdag voor de correctionele rechtbank van Kortrijk terecht. Ze riskeren celstraffen tot 24 maanden en boetes voor het opzetten van een btw-carrousel bij de aan- en verkoop van vrachtwagens.

Tijdens het onderzoek naar de grootschalige fraude rond Tragex Gel eind de jaren negentig, waarbij honderden tonnen besmet Brits rundvlees ten tijde van de dollekoeienziekte toch werden in- en uitgevoerd, kwam ook aan het licht dat enkele protagonisten zich met de aan- en verkoop van vrachtwagens bezig hielden.

Samen met kopstuk en voormalig vleeshandelaar Dirk Desoete kochten de drie anderen zich in bij een transportbedrijf in Rekkem. Dat bedrijf gebruikten ze volgens het openbaar ministerie daarna als dekmantel voor het opzetten van een parallel circuit bij de aan- en verkoop van vrachtwagens. Via een kluwen van vennootschappen zorgden ze er voor dat het onmogelijk werd om het BTW-spoor te volgen. Miljoenen franken BTW-gelden stopten ze dan in eigen zakken. Volledig leeggezogen ging het transportbedrijf al in oktober 1998 failliet.

Samen met Desoete stond ook een 49-jarige Kortrijkzaan terecht die als tussenpersoon fungeerde. Een 47-jarige man uit Moeskroen en een voormalige Ardooise bokser, die nu in Wakken woont, stonden eveneens als stromannen terecht. Een van de kopstukken overleed in 2000. Zijn toenmalige vriendin uit Damme stond ook terecht omdat ze haar handtekening plaatste onder een fictieve kapitaalsverhoging bij het Rekkemse transportbedrijf.

Alle beklaagden drongen aan op de verjaring van de zaak of wezen op een overschrijding van de redelijke termijn. Drie beklaagden wezen de rechter er op dat ze ook al in Frankrijk voor dezelfde feiten zijn veroordeeld. De zaak wordt op 3 maart verder behandeld.

(bron: belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier