Project Seine-Nord Europe voor binnenscheepvaart moet voorrang krijgen

Redactie KW

De Franse regering moet het project Seine-Nord Europe prioritair behandelen. Dat vragen de Vlaamse en Waalse regering, na een gezamenlijke vergadering vandaag. Het project moet ervoor zorgen dat grotere binnenschepen vanuit ons land via Frankrijk naar Zuid-Europa kunnen.

In onze provincie loopt het traject hoofdzakelijk via de Leie, tot aan de grens met Frankrijk. Onder meer daarvoor werd de Leie in Kortrijk al verbreed, en ook de bruggen verhoogd. Een werk dat op de rest van de Leie, tot in Wervik nog moet gebeuren.

De haven van Zeebrugge wil op het binnenvaartnetwerk aangesloten worden, en daarom wordt de verbreding van het Schipdonkkanaal onderzocht. De werken bij ons hebben maar nut, als Frankrijk zelf een nieuw kanaal graaft, tussen Cambrai en Compiègne. De nieuwe president, François Hollande, wil meer werk maken van het verbeteren van bestaande waterwegen. Frankrijk maakt nu een lijst met prioritaire projecten. Hilde Crevits en haar Waalse collega vragen dat het Seine-Schelde-project daartoe wordt gerekend.

(MD/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier