Professor Allaert ziet economische ontwikkeling van haven Oostende somber in

Redactie KW

Georges Allaert, professor ruimtelijke planning, ziet de economische ontwikkeling van de Oostendse haven somber in. Zeker als de voorgestelde afbakening van het zeehavengebied goedgekeurd wordt. De stad maakt daar plannen voor wonen en recreatie maar zo wordt de havenzone steeds kleiner, zegt Allaert. De economische gevolgen daarvan wordt volgens hem zwaar onderschat.

Volgens Georges Allaert is de afbakening van het Zeehavengebied Oostende helemaal niet het visionaire document dat het moet zijn. Grote delen die ingekleurd waren als havengebied zijn dat nu niet meer. Zo wordt het zeehavengebied een derde kleiner : van 550 hectare naar naar nauwelijks 350. “De consequenties zijn enorm. Door die lijn te leggen op de Baelskaai, wordt die haven veel kleiner. Als de haven later wil uitbreiden dan kan dat niet meer. Ze kunnen niet meer weg. Zo’n afbakening is immers voor dertig jaar tenminste”, zegt Georges Allaert, Professor Ruimtelijke Planning.

Veredelde plezierhaven

De stad Oostende maakt plaats voor wonen en recreatie. Bouwgroepen als CFE Versluys pakten al uit met plannen hoe mooi het wonen hier zou kunnen zijn. Het ruimtelijke uitvoeringsplan dat nu voor ligt is volgens Allaert op maat van zij die de industriële haven willen omturnen tot een soort van plezierhaven.

(S.K./A.D.)

Meer vanavond op Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier