Proefschrift over hersenverlamming van Oostendse kinesist in de prijzen

Redactie KW

Elegast Monbaliu behaalde een doctoraatstitel met een proefschrift over hersenverlamming. Dit onderzoekswerk werd gehonoreerd met zowel een Europese als Amerikaanse award.

Recent haalde de Oostendse kinesitherapeut Elegast Monbaliu (38) zijn doctoraat in de biomedische wetenschappen aan de KU Leuven. Het proefschrift handelde over hersenverlamming. Elegast verduidelijkt: “Hersenverlamming ontstaat meestal voor, tijdens of kort na de geboorte, dikwijls door zuurstoftekort. Mijn onderzoek focuste op de wisselende, onvrijwillige bewegingsstoornissen bij die soort hersenverlamming. Ik heb geprobeerd om meer inzicht te krijgen in het verloop van die aandoening, en heb ik een instrument ontwikkeld om die stoornis te meten. Zo kunnen bij de revalidatie nieuwe therapieën ontwikkeld worden. En is het natuurlijk de bedoeling dat dit doctoraat het fundament wordt voor verder onderzoek.”

Awards

De inkt van zijn doctoraat was amper droog of de vorser kreeg op de European Academy for Childhood Disabilities in Newcastle de MacKeith Press Poster Award voor de beste poster presentatie. En op een Amerikaans congres in Milwaukee kreeg Elegast de Promising Career Award die jaarlijks naar een jonge onderzoeker gaat voor zijn of haar wetenschappelijke bijdrage voor hersenverlamming. Nog maar een paar Europeanen kregen die prijs.

(ML)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier