Proefproject met baggerspecie ten westen van Zeebrugge wordt nog twee weken opgeschort

Redactie KW

De kustvissers en de Vlaamse overheid hebben een akkoord bereikt over de baggerwerken die vorige week gestart zijn ten westen van Zeebrugge.

Dat wetenschappelijke project is belangrijk in het kader van de toegankelijkheid van de haven van Zeebrugge. Maar het project wekte bij de kustvissers veel wrevel op, omdat ze net daar in deze periode van het jaar veel garnalen vangen.

Vanochtend bereikten de vissers een akkoord met Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. Tot en met zondag 20 oktober zal er geen baggerspecie meer gestort worden in de bewuste zone en kunnen de vissers er dus blijven vissen. Vanaf maandag 21 oktober worden de baggerwerken dan hervat.

Bezorgdheden

Urbain Wintein, voorzitter van de Rederscentrale : “De volgende twee weken krijgen de garnaalvissers de kans om volop te vissen. Tijdens het proefproject dat volgt zullen ook de bezorgdheden van de vissers meegenomen worden. Er zal nagegaan worden of de visserij-activiteiten daar veilig verder kunnen verlopen.”

“Na een opbouwend overleg met de visserijsector en de betrokken Vlaamse diensten zijn verschillende belangen verzoend”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. “De vangst van garnalen is verzekerd en een belangrijk wetenschappelijk proefonderzoek in verband met de toegankelijkheid van de haven van Zeebrugge kan voltooid worden.”

(A.D.)

Meer vanavond op Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier