Proefproject bedrijfsstage voor West-Vlaamse leerkrachten wordt vervolgd

Redactie KW

Het proefproject waarbij een leraar op bedrijfsstage gaat terwijl de klas ook werkt rond ondernemerschap, is een groot succes.

Dat vernam Vlaams Volksvertegenwoordiger Sabine Poleyn uit Zwevegem. Het project liep vorig schooljaar in West-Vlaanderen en Limburg. Syntra krijgt dit schooljaar opnieuw 144 000 euro om dit verder uit te bouwen. Tijdens het tweede semester van vorig schooljaar hebben 22 Vlaamse scholen en 30 leerkrachten meegewerkt aan dit programma, waaronder 3 West-Vlaamse scholen (Burgerschool Roeselare, Spermalie Brugge en Spes Nostra Heule). De bedrijfsstages duurden telkens 5 dagen en vonden plaats in diverse types bedrijven en organisaties. Tijdens de vervanging van de leerkrachten kregen de leerlingen de kans om te proeven van ondernemerschap en ondernemingszin via een ‘menu’ van 7 gerichte modules. Deze modules werden gegeven door trainers/docenten die zelf een eigen zaak hebben of veel ervaring hebben in privéondernemingen.

Bijna 90% van de leerlingen vond de lessen boeiend tot zeer boeiend. 78% van de leerlingen gaf tevens aan bijgeleerd te hebben omtrent ondernemerschap en ondernemingszin. Ook leerkrachten waren bijzonder positief en gaven het project een algemene beoordeling van 80%.

Dit project is een van de initiatieven van het actieplan Ondernemerschapsonderwijs 2011-2014, opgesteld als antwoord op een resolutie van Sabine Poleyn.? “Zowel de leraars als de leerlingen hebben via dit project bijgeleerd rond ondernemerschap. Een bedrijfsstage voor leerkrachten leidt tot betere leerkrachten, betere lessen en meer gemotiveerde leerlingen. Het is duidelijk dat we deze formule nog sterker moeten uitbreiden.”

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier